Pražská plynárenská přidává do plynu zapáchající látku. Odhalí, kde jsou úniky

7. duben 2014

Nezvyklý zápach z plynových spotřebičů mohou v těchto dnech cítit obyvatelé Prahy a blízkého okolí. Zapáchající látku do plynové sítě přidává Pražská plynárenská. Chce tak zjistit, jestli někde neuniká plyn. Látce se říká odorant a do plynového potrubí ji přidávají v pražských Měcholupech.

„Odorizační stanice se sestává ze zásobních nádrží, ve kterých je látka s intenzivním zápachem,“ říká Zdeněk Bartoš, který je správcem regulačních stanic ve společnosti Pražská plynárenská Distribuce.

Ve stanici o velikosti obývacího pokoje se musí dbát na bezpečnost. "Odorant je schovaný v nádrži. Je silně těkavý a prostor se musí odvzdušňovat. Okolo zásobníků jsou i ochranné nádrže pro případ, že by došlo k úniku,“ popisuje zabezpečení stanice její správce.

Jarní zkouška probíhá v těchto dnech. Odorantem by plyn měl být cítit až do středy.

Lidé by v případě podezření na únik plynu měli volat pohotovostní linku Pražské plynárenské. Ta má číslo 1239 a je dostupná 24 hodin denně. Volající poté musí počkat do příjezdu pohotovosti.

Na linku zavolala obyvatelka domu na Praze 8. „Bylo to velice cítit, tak jsem volala plynárenskou službu. Přijeli sem a už to opravili. Díky zápachu se na únik okamžitě přišlo a služba tu byla do hodiny,“ chválí službu odběratelka, které plyn unikal.


Plynová pohotovost:
Telefonní číslo: 1239
Dostupnost: 24 hodin denně
Zásahy pohotovostní výjezdové skupiny jsou bezplatné.
Zdroj: Pražská plynárenská

V případě zjištění úniku by do příjezdu pohotovosti neměly být v činnosti elektrické spotřebiče a rozsvícená světla.

Další kontrola potrubí pomocí zapáchajícího plynu proběhne na podzim. „Preventivní odorizace provádíme dvakrát ročně. Při minulých výjezdech byly desítky výjezdů, ale dá se říct, že většinu úniků jsme již odhalili,“ dodává mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Loni v květnu se mimořádně kontrolovala síť kvůli výbuchu v centru Prahy, v Divadelní ulici. Ten zranil čtyři lidi, explozi způsobil plyn unikající z potrubí pod chodníkem.

autoři: vman , jch
Spustit audio