Praha se pokusí pokořit rekord ve sběru starých počítačů

1. duben 2014

Pražané ode dneška mohou odnést do sběrných dvorů vysloužilé počítače a notebooky. Pokusí se dokonce o vytvoření rekordu. Každý může podpořit svou městskou část a sám vyhrát i hodnotné ceny. Sběrovou soutěž s názvem Praha plná počítačů pořádá nezisková organizace ASEKOL ve spolupráci s hlavním městem.

V českých domácnostech je podle údajů společnosti Asekol až půl milionu starých počítačů. Podle Kristýny Mikulové z Asekolu se dá recyklovat velká část z jednotlivého zařízení.

"V podstatě jde znovu využít až 80 procent veškerého materiálu, který počítače obsahují. Například desky tištěných spojů, zdroje nebo propojovací kabely. Počítače obsahují i nebezpečné látky, které by se neměly dostat do přírody, jako těžké kovy nebo zpomalovače hoření,“ říká.

Sběr přístrojů bude probíhat až do soboty 5. dubna. Otevřeny budou sběrné dvory po celé Praze, a to ve všední dny do 18 hodin, v sobotu do patnácti hodin. Nosit mohou lidé počítače, notebooky, monitory a další příslušenství v jakémkoliv počtu. V každém sběrném dvoře jsou informace o akci.

"V každém sběrném dvoře se bude losovat ze všech odevzdaných kupónů. Jeden odevzdaný počítač rovná se jeden soutěžní kupón. Tyto kupóny jsou k dispozici ve sběrných dvorech nebo ke stažení na internetových stránkách, ať už našich nebo magistrátních. Kdo kupón vyplní, zařadí se do slosování,“ popisuje Mikulová.

V úterý už první zájemci odevzdali své počítače do sběrného dvora v pražských Vysočanech. "V domě nám skončila firma a nechali nám to, nějaká řídicí jednotka nebo rozvodna asi prodávaly počítače v kanceláři,“ vysvětluje jeden z návštěvníků dvora.

7. dubna vyhlásí pražský magistrát nejúspěšnější městskou část. Vítěz získá ceny, jako jsou tablety nebo mobilní telefony. „Bude možné odměnit někoho v dětském domově třeba mobilním telefonem a podobně,“ dodává náměstek primátora pro životní prostředí z TOP 09 Jiří Nouza.

Podle organizátorů je důležité, aby si lidé uvědomili, že starý počítač nepatří do obyčejného kontejneru a dá se znovu zužitkovat.

autor: jch
Spustit audio