Práce na stavbě metra D pokračují v místě stanice Olbrachtova. Do štoly byla umístěna soška svaté Barbory

2. prosinec 2022 12:00

Dělníci pražského dopravního podniku začali s další částí stavby metra D. Už zhruba půl roku pracují na místě budoucí stanice Pankrác, pokračovat teď budou hloubením a ražbou stanice Olbrachtova. V prvním úseku nové linky už vyrazili kilometr tunelů.

Včera skončily přípravné práce, třeba překládání inženýrských sítí, ale také budování velké provizorní haly, která má lidi z okolní zástavby chránit před hlukem a nepořádkem z hloubení asi 35 metrů hluboké šachty.

To je první věc, kterou budou dělníci pomocí těžkých strojů dělat. Začalo se pracovat už na obou částech prvního plánovaného úseku, tedy Pankrác – Olbrachtova.

Svatá Barbora Olbrachtova

A podle staré hornické tradice požehnal začátku prací i duchovní a do štoly byla umístěna soška svaté Barbory, patronky horníků. Autorem 45 centimetrů vysoké sošky z lipového dřeva je profesor Stefan Brüggerhoff, řezbář a současně majitel hornického muzea v německé Bochumi.

Patronce horníků a stavařů, ochránkyni a pomocnici v nouzi na stavbě stanice Olbrachtova požehnal Petr Šleich, farní vikář z římskokatolické farnosti u kostela Panny Marie Královny míru z Prahy–Lhotky.

Jak má stavba metra D pokračovat? Poslechněte si shrnutí Adama Bejšovce.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio