Pozor, ze střechy padá led! Varovná cedule nezbavuje odpovědnosti, škodu můžete vymáhat

6. únor 2019

Šli jste poslední dobou po ulici a všimli si varovného nápisu o padajícím sněhu? Ani ten ale nezbavuje majitele odpovědnosti za případná zranění kolemjdoucích.

Za tající a padající sníh na střechách mají vždy odpovědnost majitelé budov. Nemůžou se jí zříct ani tím, když na chodníku natáhnou pásku nebo umístí nápis, který před padajícím ledem a sněhem varuje. Když nás tající led nebo sníh zraní, je nejlepší všechno zdokumentovat. Tedy například vyfotit místo mobilním telefonem a podrobnosti si zapsat, dál kontaktovat majitele budovy. Po něm se pak dá vymáhat náhrada škody. 

Hasiči led odstraní ze střech veřejných budov

Sníh a led ze střech veřejných budov – jako jsou například úřady či školy – odstraňují většinou hasiči. Podle mluvčí Pavlíny Bílkové jde o zásahy, které hasiči dělají pravidelně každou zimu. V posledním týdnu vyjížděli na dvě takováto místa. „Šlo o budovu mateřské školy v obci Brniště na Českolipsku a ve druhém případě o průchod na hlavním nádraží v obci Smržovka,“ popisuje Bílková.

Hasiče můžou lidé zavolat jen k veřejným objektům, rozhodně je nejde využít na to, aby sundali sníh ze střechy soukromého domu.

Pokud se člověk zraní pádem na namrzlém chodníku, zodpovědný je za to opět vlastník, tedy většinou obec. I v tomto případě je při zranění dobré si vše zapsat, vyfotit a najít i případné svědky. Náhradu škody je možné vymáhat po obci.

01078133.jpeg
autor: Jan Charvát
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka