Požár v Turnově má druhou oběť. Hasičům komplikuje práci narušená statika budovy

4. prosinec 2015

Čtvrteční požár v turnovské průmyslové zóně Vesecko si vyžádal už dvě oběti. První člověk zemřel na místě, další těžce zraněný pak v nemocnici. Kromě toho výbuchy a požár zranily i několik dalších lidí. Hasiči už plameny z větší části uhasili, zbytek požáru, který je na těžko přístupných místech, nechají vyhořet. Policie začala případ vyšetřovat pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

Hasičům komplikuje práci narušená statika budovy, kvůli níž nemohou dovnitř.

„Takže to necháváme kvůli bezpečnosti hasičů vyhořet,“ uvedla mluvčí libereckých krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Až se tak stane, bude třeba u budovy o rozměrech 50 krát 60 metrů zajistit statiku, aby se do ní mohli vyšetřovatelé.

Požár vypukl včera někdy po půl osmé ráno v areálu společnosti AGBA, která vyrábí autodoplňky.

„Byla jsem v budově. Najednou ze skladu přiběhla paní a křičela, že hoří. Všechny jsme utíkaly ven,“ řekla po vypuknutí požáru Drahomíra Poláčková, která v areálu pracuje.

Podle záchranářů jedna žena neštěstí nepřežila, druhý člověk zemřel v nemocnici.

Požár průmyslového areálu v Turnově na Liberecku

Šlo o muže, kterého záchranáři našli už ve čtvrtek během ranního zásahu a který už tehdy byl ve velmi vážném stavu.

Na místo pro něj přiletěl vrtulník, který s ním původně měl namířeno do popáleninového centra v Praze. Po cestě se však zraněnému zastavilo srdce, a tak se lékaři rozhodli pro nejbližší nemocnici, kde by se pacientovi dostalo pomoci, kterou kriticky potřeboval.

Muže operovali lékaři v liberecké nemocnici. Popáleniny měl však na 75 procentech těla a od začátku byl v kritickém stavu.

Podle dostupných informací požár zranil několik dalších lidí a hasičů. „U členů dobrovolných hasičských jednotek šlo o zanesení nečistot do očí, různé naraženiny, pohmožděniny. Všichni byli ošetřeni na místě a nebyla nutná hospitalizace,“ podotkla Štrauchová.

Do areálu dnes stále dokola jezdily cisterny s vodou. „Vody jsme potřebovali hodně, ideální bylo, že nám voda nikdy nedošla. Využíváme hlavně čerpací stanoviště v Dolánkách a bereme vodu z řeky Jizery,“ popsala Štraubachová.

Škody, které požár a výbuchy způsobily, se odhadují na desítky milionů korun.

autoři: tby , sas , bal
Spustit audio