Požár v obci Veltěže vyšetřuje policie. Rodině pomáhá obec i dobrovolníci

19. květen 2020

V obci Veltěže u Loun vyhořel romské rodině nově zrekonstruovaný dům. Zda šlo o žhářský útok, nebo jen o nešťastnou náhodu, vyšetřuje policie.

Požár v rodinném domě vypukl v pátek 15. května 2020. Podle dostupných informací měla nejprve začít hořet pergola před domem. Oheň postupně zachvátil část rodinného domu. Nikdo z početné rodiny naštěstí v tu chvíli nebyl doma. Manželé Přibylů jsou z události otřeseni. Takto situaci popsal Igor Přibyl:

„Stropy prohořely naskrz. Klidně to může spadnout. Veškerý nábytek ze čtyř místností jsme vyhodili a ještě v tom budeme pokračovat. Je to náročné, hlavně psychicky.

Na místo přijel nejstarší syn Nicolas, který žije a pracuje v Děčíně. Dorazil hned v noci po obdržení zprávy, že dům jeho rodičů hoří:

„Z domu se ještě kouřilo, byli tu policisté i hasiči. Pomáhal jsem vyndat ještě nějaké věci.“

Jak se s tím vyrovnávají vaši malí sourozenci?

„Bráška brečel. Říkal mi, že už nic nemají, ani dětské pokojíčky a že zůstanou na ulici. Uklidňoval jsem ho, že to tak určitě nebude. Musíme to dát znovu do pořádku. Tak, jak to bylo. Plakala i moje patnáctiletá sestra. Ta to z dětí chápe nejvíc. Všichni se snažíme rodičům co nejvíc pomáhat.“

Příčiny požáru vyšetřuje policie

V současné době lounská policie prověřuje okolnosti a příčiny požáru. Více Českému rozhlasu řekla policejní mluvčí Ludmila Světláková:

„Příčinami a okolnostmi požáru, ke kterému došlo 15. května v obci Veltěže na Lounsku, se v současné době zabývají kriminalisté, a to spolu s vyšetřovateli hasičského záchranného sboru.“

Za jak dlouho očekáváte první výsledky vyšetřování?

„V šetření jsme na počátku. Další informace se budou odvíjet od výsledků odborného zkoumání.“

Rodině pomáhá nejen obec

Obec Veltěže poskytla prostřednictvím starostky Věry Posledníkové rodině na víkend ubytování v jednacím sále místního úřadu. V neděli se rodina vrátila do rodinného domu, kde je nyní obyvatelná pouze kuchyň a jedna ložnice. Podle slov starostky se začalo jednat se statikem a obec zaplatila v nevyhořelé části domu opravu elektřiny. Ve fázi vyřizování je i zřízení účtu na pomoc rodině, který by měl být otevřen do 14 dnů.

Pomoc rodině okamžitě nabídl i volební lídr Pirátské strany do Ústeckého krajského zastupitelstva Karel Karika. Rodině přinesl ložní prádlo, čistící a hygienické prostředky.

Pro rodinu byl zřízen speciální facebookový profil Žhář z Veltěže, na kterém jsou zveřejňovány aktuální informace a díky kterému je možné Přibylovým pomoci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.