Požár plastového odpadu v Kralupech nad Vltavou je pod kontrolou, hasiči u něj zasahovali od úterý

8. červenec 2022 20:16, aktualizováno
Zprávy

Požár v areálu kralupského kovošrotu napáchal podle předběžných odhadů škodu tři miliony korun. Rozhořel se v úterý a dohašený ještě není. Velitel zásahu v pátek ráno snížil poplachový stupeň na základní.

Požár plastového odpadu v areálu kovošrotu v Kralupech nad Vltavou dostali hasiči ve čtvrtek ráno zhruba po 40 hodinách pod kontrolu. Vyšetřování příčiny požáru bude následovat až po úplné likvidaci ohně.

Hasiči do areálu vyjížděli v úterý před 17:00, oheň vznikl ve zhruba 50 metrů široké skládce plastového odpadu. Kvůli rozsahu velitel postupně zvýšil poplachový stupeň na nejvyšší, takzvaný zvláštní. Důvodem byl vysoký počet zasahujících jednotek. Postupně na místě pracovalo několik stovek hasičů z více než 60 profesionálních i dobrovolných jednotek ze středních a severních Čech a z Prahy.

“Kvůli dohašování bylo třeba skládku postupně rozebrat a využít i těžkou techniku. S vyhledáváním skrytých ložisek ohně pomáhal také dron,” uvedl tehdy mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Ve středu večer bylo v areálu kolem 25 jednotek hasičů, ve čtvrtek ráno 22. V pátek ještě na místě zůstávají profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou a dobrovolní z Velvar a Buštěhradu, kteří budou monitorovat situaci na místě zásahu a dohašovat případná další skrytá ohniska.

Oheň v průmyslovém areálu na okraji Kralup nad Vltavou zasáhl asi 50 metrů širokou hromadu odpadů. K dohašování použili hasiči i těžkou techniku, protože je třeba odpad postupně rozhrnovat a hledat skrytá ložiska ohně. V době největšího uvolňování spalin bylo obyvatelům části Lobeček doporučeno nevětrat. V jednom případě koncentrace škodlivých látek do ovzduší překročilo povolenou normu. 

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru může být podle předběžných informací policie nedbalost či úmyslné založení. Jeden z hasičů se lehce zranil.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio