Postní kapr na modro podle receptu z konce 19. století

Tentokrát s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením zavítáme do městských kuchyní v časech na přelomu 19. a 20. století a podíváme se, jaká postní jídla se vařila tam. Začneme rybou, kaprem na modro.

„Vykuchej kapra a rozkrájej na kusy, vlož je na mísu a polej vařícím octem. Dej do vaničky na rybu cibuli, česnek, zázvor, pepř, nové koření, hřebíček, citrónovou kůru, bobkové listí a tymián; slej na to ocet z kapra a přidej tolik vody, by ryba byla v tekutinu ponořena, a osol to. Přikryj to papírem pijavým a pokličkou, vař půl hodiny, vyndej kapra na mísu a sceď naň omáčku, v které se vařil, a dej to do studena, by to ztuhlo. Na stůl dej k rybě buď ocet a olej aneb strouhaný křen.“