Postní kapr na modro podle receptu z konce 19. století
Tentokrát s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením zavítáme do městských kuchyní v časech na přelomu 19. a 20. století a podíváme se, jaká postní jídla se vařila tam. Začneme rybou, kaprem na modro.
„Vykuchej kapra a rozkrájej na kusy, vlož je na mísu a polej vařícím octem. Dej do vaničky na rybu cibuli, česnek, zázvor, pepř, nové koření, hřebíček, citrónovou kůru, bobkové listí a tymián; slej na to ocet z kapra a přidej tolik vody, by ryba byla v tekutinu ponořena, a osol to. Přikryj to papírem pijavým a pokličkou, vař půl hodiny, vyndej kapra na mísu a sceď naň omáčku, v které se vařil, a dej to do studena, by to ztuhlo. Na stůl dej k rybě buď ocet a olej aneb strouhaný křen.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.