Postav dům, zasaď strom. Lidé z turnovské Hruštice vysadili ovocné stromy, bude z nich městský sad

Dobrovolníci vysázeli ovocné stromky na Hruštici v Turnově. Snaží se tak zkrášlit místo, kde si řada z nich staví domy. Časem by tam mohl vzniknout nový městský sad.

Kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru sázeli lidé v rouškách, rukavicích a pracovali v rodinných skupinkách. Do předem vykopaných jam usadili 24 ovocných stromů. Jejich práci koordinoval a odborně na ní dohlížel profesiální zahradník,

Na místě, kde v posledních letech přibývají rodinné domy, by časem mohl vzniknout nový městský sad. Kromě něj by tam mohlo být i hřiště nebo in-line dráha pro kolečkové brusle. Sázení ovocných stromů budoucího sadu se tak ujali převážně lidé, kteří v lokalitě bydlí.

„My tady máme postavený dům a v těch sadech bychom chtěli mít taky nějakou vzpomínku, že jsme tady letos ten dům dostavěli. Takže tady budeme mít zasazený i ten strom. Je to takové symbolické. Děláme to ale hlavně proto, abychom tady tu oblast zkulturnili, takže jednou, až tady budeme chodit s dětmi na procházku, tak si řekneme: Tady jsme zasadili strom,“ uvedla se smíchem Hana Špetláková, která dorazila zasadit strom s celou rodinou.

„Tyhle sady tady budou růst spoustu let a budou na ně navazovat další etapy. Tohle je úplně první. Měl by tady mezi Károvskem a místní částí Hruštice vzniknout takový velký zelený pás,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke ze Starostů pro Liberecký kraj důvod, proč se na Hruštici stromy sázejí.

„V téhle chvíli tady sázíme hrušně a jabloně, chceme sázet i další odrůdy. Třešně, švestky a další. V téhle první fázi tady budou jenom ty stromy a budeme čekat, jak to začne pracovat s tou společností, protože ta si pak většinou hledá různé stezky, vytvoří se tady třeba i nějaká grilovací místa,“ popsal další rozvoj sadu starosta Turnova.  Stromky by na Hruštici mohly začít rodit už příští rok.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související