Poslední záchranou pro zámeček Schlaraffia je prohlásit ho památkou

22. duben 2014

Chátrající zámeček Schlaraffia v Jablonci nad Nisou má poslední šanci na záchranu. Autoři neúspěšné petice napsali ministrovi kultury. Ten jediný může zvrátit rozhodnutí, že se bývalé sídlo jabloneckých recesistů nestane památkou.

Když stavba památkově chráněná nebude, její zánik je téměř jistý.

„Tenhle dům se mi v Jablonci líbil už odjakživa, tudíž jsem si o něm něco začala zjišťovat. Pak jsem viděla, jak se rozpadá věžička, a rozhodla jsem se, že s tím teda zkusím něco udělat,“ vysvětluje studentka Tereza Žembová.

Její snaha ale nepomohla, i když pod petici za prohlášení zámečku památkou a tedy jeho jedinou možnou záchranu, se podepsaly tři tisícovky lidí nejen z Jablonce.

Ministerstvo kultury ale žádost zamítlo. Podle ministerských úředníků je dům už v takovém rozkladu, že ho téměř není možné zachránit. Schlaraffia stojí na soukromém pozemku, takže ani město nemůže podle primátora Petra Beitla z ODS pomoct.

„Jedná se o soukromý subjekt. Pokud se majitel drží v rámci českých zákonů a stavebních řízení, tak mu město nemůže nic nařizovat.“

Magistrát by mohl pomoci právě jen v případě, že by byla Schlaraffie oficiálně památkou, pak je možné nařídit vlastníkovi údržbu.

Majitel zámečku chce pozemek, na kterém zámeček stojí, používat pro své podnikatelské účely. Proto nabídl možnost odkupu Schlaraffie. Za symbolickou jednu korunu.

Přemístit zámeček nejde

„Realizace transferu takovéhoto objektu je ve své podstatě nesmysl. Tranferovat lze sochu, nějakou drobou kapličku, ale už s velkým vypětím sil. Případně nějakou roubenou chalupu. Zásady památkové péče, to je ochrana toho objektu in situ, to znamená na místě svého vzniku,“ zamítá možnost přemístění zámečku památkář Miloš Krčmář.

I kdyby se zámeček přemístil jinam, bylo by těžké ho dál provozovat a udržovat. Navíc Jablonec má dalších 170 památkových objektů, které podle primátora Petra Beitla potřebují péči.

„Je potřeba říci, že ve městě je řada kulturních památek, krásných objektů, ať už ve vlastnictví města nebo privátních.“ A právě o objekty, které jsou památkami, se musí město starat především.

Bývalé sídlo jabloneckých recesistů, Schlaraffistů, má poslední, a podle Miloše Krčmáře jedinou šanci.

„Vlastně v této chvíli už je jediná možnost. Na stole ministra leží žádost o přezkum rozhodnutí, že Schlaraffia není památkou. On je jediný, kdo vydané rozhodnutí může zvrátit.“

autoři: Vojtěch Bureš , sas
Spustit audio