Poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou bude v Národním divadle v Praze

V pondělí 14. října dopoledne se lidé naposledy rozloučí s herečkou a signatářkou Charty 77. Vlasta Chramostová zemřela v neděli 6. října ve věku nedožitých 93 let.

Lidé mohou do historické budovy Národního divadla v Praze začít přicházet v 10:30, samotný obřad začne v 11 hodin.

Smuteční projevy přednesou například herec David Prachař, ředitel Národního divadla Jan Burian, rektor Akademie múzických umění Jan Hančil nebo disidentka Dana Němcová. Čestné stráže budou stát herečtí kolegyně a kolegové a další osobnosti veřejného života. Obřad bude provázet promítání nejen fotografií, ale i ukázek z divadelní a filmové práce Chramostové.

Po skončení smutečního obřadu budou smuteční hosté doprovázet rakev ven z divadla na Národní třídu. Ve foyer divadla budou kondolenční knihy, do kterých mohou lidé napsat vzkaz do 12:45. Na piazzetě vedle divadla pak až do večera budou moct zapálit svíčku.

Divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová patřila k prvním signatářům Charty 77. Byla výraznou postavou disentu, předtím ale podepsala souhlas se spoluprací s komunistickou Státní bezpečností, což popisovala ve svých pamětech.

V 60. letech byla jmenována zasloužilou umělkyní, po podpisu Charty 77 ale měla zakázáno veřejné vystupování. Hrála tak jen s přáteli ve svém bytě. Po sametové revoluci byla 20 let členkou Národního divadla. V roce 1998 jí prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Čtěte také

Na Vlastu Chramostovou vzpomínají i lidé v Prysku na Českolipsku, kde herečka společně s manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, trávila čas na své chalupě.

autor: reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio