Poslední říjnový víkend patří změně času. Bude to letos naposledy? - kopie

24. říjen 2020 10:24

V noci ze soboty 24. října na neděli 25. října končí letní čas. Ručičky hodinek se tak musí ve tři hodiny ráno posunout o hodinu zpět. Noc se díky tomu prodlouží. Nedělní střídání času mělo být jedním z posledních, nakonec to tak ale nebude.

Letos to je už 41 let, co u nás bylo zavedeno střídání letního a zimního času. Na jaře roku 1979 to ale nebyla úplná novinka, ručičky se posunovali už během 1. světové války i 9 let od roku 1940. A jen málokdo ze současníků si vzpomene, že až do roku 1996 jsme vždy na podzim ručičky na hodinách přetáčeli už koncem září, tedy o celý měsíc dříve, než v současnosti.

Po celou tu dobu a především v tomto století se při tom živě diskutovalo a diskutuje o přínosech a negativech tohoto opatření. Na dokreslení pár současných názorů:

Čtěte také

Evropská komise pak koncem roku 2018 rozhodla, že střídání časů definitivně skončí. Asi jednodušší otázkou bude od kdy - původní plán, rok 2019, se ukázal jako příliš ambiciózní, takže to mělo být od podzimu roku 2021. Složitější pak asi bude rozhodnout, zda v Evropě bude platit letní nebo zimní čas. Odborníci se shodují, že je prospěšnější zachovat standartní zimní čas, naopak Češi ve výzkumu agentury STEM/MARK by dali přednost letnímu. Rozdílné názory asi nejlépe reprezentuje zeměpisná šířka - zatímco některé severské státy jako Finsko a Dánsko jsou pro zimní čas, Kypr nebo Portugalsko spíš preferují letní variantu. Jen jediná země je pro zachování střídání časů, je jí kupodivu Řecko.

Jak je vidět, sjednotit názory tak, abychom třeba nemuseli při cestách na nákupy pokaždé v Hrádku nad Nisou nebo v Harrachově přetáčet hodinky, nebude vůbec nic nejednoduchého. Co je jisté, nejlépe dnes večer si nezapomeňme hodiny posunout o hodinu zpět, opačným směrem je vrátíme až za 5 měsíců, v neděli 28. března 2021.

autoři: Jan Žíla , reČRoL
Spustit audio

Související