Poskytovatelé sociální péče v Libereckém kraji nemají dostatek zdravotních sester

17. leden 2023 12:49

Až dvacet zdravotních sester aktuálně chybí v pobytových sociálních zařízeních v Libereckém kraji. Vyplývá to z informací Asociace poskytovatelů sociálních služeb v regionu. Důvodem je jejich postupný odchod do důchodu a malý zájem kvalifikovaných mladých lidí.

Čtěte také

Provozovatelé domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních služeb v Libereckém kraji se obávají nedostatku zdravotních sester. Ty postupně odcházejí do důchodu a mladí lidé s potřebným vzděláním nepřicházejí v dostatečném množství.

V regionu aktuálně chybí v sociálních službách až dvě desítky sester. Podle předsedy Asociace poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje Jana Gabriela situaci komplikuje i to, že například nemocnice letos zdravotním sestrám přidaly. Rozdíl v platu zdravotní sestry se stejným vzděláním v domově seniorů a nemocnici může být podle Gabriela v regionu i více než 5 tisíc korun.

Pokud se situace nezlepší, může to podle Jana Gabriela v budoucnu znamenat omezení zdravotní péče například v domovech seniorů.

Poslechněte si podrobnosti v reportáži Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související