Posedlost houslemi je určité mé vnitřní pnutí. Zkrátka bez nich nemohu žít

7. květen 2018

V pořadu Na cestách s Petrem Voldánem jsem „zdržel" v pondělí 7. května od 18:00 na živou hodinovou besedu ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice houslistu Pavla Šporcla na trase Japonsko - Kociánka v Ústí nad Orlicí. Zastavil se v radiokavárně a „cestovali" jsme nejen mezi těmito destinacemi. 

Pavel Šporcl je houslový virtuóz světového renomé. Jedná se o velmi výraznou a silnou uměleckou osobnost, laureáta mnoha předních houslových soutěží, dnes patrně vůbec nejpopulárnějšího českého umělce působícího v oblasti vážné hudby.

Po studiích na konzervatoři a na AMU studoval houslovou hru v USA. Vystupuje na světových pódiích, festivalech i s renomovanými orchestry. Posluchače navíc zaujal svým často velmi neformálním vystupováním a oblékáním, kterým se snažil obecenstvu co nejvíce přiblížit. Vystupoval například se stylizovaným „pirátským" šátkem na hlavě, nechal si postavit unikátní modré housle pro 21. století od nejlepšího současného houslaře Jana Špidlena.

Jeho nahrávky se těší velké přízni jak posluchačů, tak kritiky. Takřka všechna jeho alba získala titul Platinová deska. Vedle stěžejní klasické hudby koncertuje a nahrává i jiné žánry.

Prostřednictvím svých vystoupení podporuje benefiční projekty nadací a neziskových organizací. Je patronem SOS vesniček, Centra pěstounských rodin a Asociace Apla pomáhající lidem s autismem.

Je také patronem festivalu Hudba Znojmo a Uměleckým ředitelem festivalu Kociánovo Ústí.

Houslista Pavel Šporcl

„Posedlost houslemi je určité vnitřní pnutí, že bez nich nemohu žít. Miluji je,“ komentuje Pavel Šporcl svůj vztah k houslím.

„Nikdy jsem se za šátek na hlavě neschovával. Vždycky jsem chtěl hrát nejdřív dobře, a pak mít šátek,“ říká houslový virtuóz Pavel Šporcl, který svým přístupem a extravagantním vystupováním přivedl k houslím a klasické hudbě několik nejmladších generací.

Pavel Šporcl i jeho modré housle v pondělí 7. května po 18. hodině v přímém přenosu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem z rozhlasové kavárny v Havlíčkově ulici.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio