Portréty Liebiegů i nejstarší automobil. Galerie dýchá nejen libereckou historií

17. květen 2018

Oblastní galerie v Liberci představuje na nové výstavě dílo tří významných umělců z přelomu 19. a 20. století - bratrů Charlemontových. Portrétisty a malíře historického žánru Eduarda, všestranného umělce a krajináře Huga a sochaře Theodora. Ti měli blízko k rodině libereckého průmyslníka Heinricha von Liebiega. A tak je v expozici k vidění nejen jeho mramorová busta, ale třeba i první automobil, který kdy jezdil po českých silnicích. 

 „Všichni tři jsou svázáni s prostředím Moravy a Vídně. Eduard se ve Vídni narodil, ale působil především ve Francii. Hugo Charlemont působil ve Vídni, narodil se shodou okolností v Jemnici na Moravě, a Theodor se narodil ve Znojmě,“  představila bratrskou trojici kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová. Umělecké nadání zdědili po otci, který byl talentovaným miniaturistou. Ten je naučil základy uměleckých technik, všichni pak studovali na vídeňské akademii. A všichni měli úzké vazby na Liberecko.

Heinrich von Liebieg v dílech bratrů Charlemontových

„V centru toho všeho stál Heinrich Liebieg, který se někdy v šedesátých letech spřátelil s Eduardem. To přátelství trvalo opravdu během celého života, protože Heinrich Liebieg nakupoval od Eduarda Charlemonta prokazatelně díla všech období jeho tvorby,“ popsala Zuzana Štěpaničová. Výraznou součástí výstavy jsou proto portréty rodiny Liebiegů.

Mezi obrazy jsou i portréty rodiny Liebiegových

Její velkou dominantou je pak první automobil, který kdy jezdil po českých silnicích. Je to vůz Benz Victoria, který si do Liberce nechal přivézt v roce 1893 Theodor Liebieg mladší. Automobil je zvěčněný i na velkoformátové fotografii. Ta je i námětem jednoho z obrazů. Na obraz oproti původní fotografii přimaloval Hugo Charlemont ještě tehdejší snoubenku Theodora Liebiega. Tu si můžou návštěvníci výstavy prohlédnout i na velkém portrétu hned vedle.

„Předpokládáme, že ten velký obraz kolem roku 1901, když se konala svatba Theodora Liebiega mladšího a Marie Idy, rozené Blažky z Českého Dubu,“ doplnila kurátorka.

Nejstarší automobil našich silnic, jeho fotografie i obraz

Theodor Lieibieg mladší podnikl se svým vozem Benz Victoria i první dálkovou jízdu na světě, když jel z Liberce do Remeše a zpátky. Automobil si liberecký průmyslník nechal celý život.

Existuje dokonce i další obraz, na kterém je automobil zachycený. Tentokrát je autorem Eduard Charlemont, ale malba je dnes nezvěstná.  Kunsthistorici mají pouze její fotografii.

Nezvěstný obraz Eduarda Charlemonta z roku 1901

„Tu fotografii známe z literatury. Pochází zase asi z roku 1901, kdy byly vztahy mezi rodinou Theodora Liebiega mladšího a Eduardem Charlemontem velice srdečné. O tom vypovídá například společná fotografie, kdy na úplně novém autě značky Daimler sedí Theodor, jeho manželka a Eduard Charlemont. A také řada dalších fotografií, kde Eduard například maluje tento dnes nezvěstný obraz,“ vysvětlila Zuzana Štěpanovičová.

Naděje na nalezení ztraceného obrazu jsou velmi malé, historici ale přesto doufají.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.