Porody doma jsou v módě, podle lékařů ale mohou být rizikovější, než ty v nemocnici

24. červen 2015

Většina těhotných žen považuje za samozřejmost, že svoje dítě přivede na svět v porodnici. Jsou ale i nastávající matky, které nemocniční prostředí děsí natolik, že se rozhodnou porodit doma.

Podle oficiálních statistik přivedou české ženy na svět ve svých domovech 500 dětí ročně. Podle neoficiálních odhadů gynekologů je tohle číslo ve skutečnosti až desetkrát vyšší.

Porody doma jsou teď totiž populární, podle většiny gynekologů je ale porod doma riskantní a ve chvíli, kdy se něco pokazí, je na převoz do nemocnice často pozdě. Na porod v domácím prostředí mají ale matky právo. I proto se Sandra z Liberce rozhodla, že svoje první dítě porodí doma, za asistence manžela a duly.

„Začala jsem o tom uvažovat proto, že pro mě je prostředí nemocnice dost neosobní,“ svěřuje se s důvody, proč by chtěla svoje první miminko, které čeká v červenci, přivést na svět doma 30letá Sandra Hrdinová z Liberce.

„Je to pro mě takový skoro až posvátný akt, a proto bych při porodu měla kolem sebe lidi, kterým věřím a ne někoho, koho vidím prvně.“

Porod doma není principiálně problém, myslí si gynekoložka Anna Sechovská, musí u toho být ale vysokoškolsky vzdělaná porodní asistentka, ne dula - amatérka.

„Porodní asistentka je vzdělaný člověk, který by měl vědět, co je to fyziologický porod a jaké při něm mohou nastat komplikace. A už jen tohle by ho mělo varovat před tím, pracovat jen tak v terénu – doma. Nebo musí být perfektně vybavená a mít navázané další lidi, kteří jí pomůžou.“

Protipólem Sandry je devětadvacetiletá Barbora Kučerová - prvorodička v osmém měsíci těhotenství.

„Vůbec jsem o tom nepřemýšlela, že bych rodila doma. Měla bych z toho strach, protože se uvádí, že nějakých 85 % porodu probíhá v pořádku, ale těch 15 % mi přijde jako relativně velké riziko a také, nejde tu jen o můj pocit, ale hlavně o to dítě.“

Podobně uvažuje i většina gynekologů. „Je to rozhodnutí té ženy, ale kde je rozhodnutí toho dítěte? To dítě má právo na to, aby se narodilo s co nejlepším startem do života. Když se něco při porodu doma pokazí, tak všechno začíná až po převozu do nemocnice,“ uzavírá Anna Sechovská.

autor: sas
Spustit audio