Poradna: Šmejdi a telefonické oznámení výhry

13. květen 2014

Máme tu další dotaz od posluchačky - Hana Vojtíšková z Děčína píše: „Pane Knotku, chtěla jsem se zeptat, jak je to s těmi Šmejdy, co nabízejí předražené zboží, protože jsem minulý týden dostala telefonicky nabídku, abych se zúčastnila nějaké akce, kde mi bude předán dárek, který jsem prý vyhrála. Volal mi nějaký mladý člověk, jméno neznám a představil se jako pracovník nějaké zahraniční společnosti.“

Milan Knotek odpovídá: Paní Vojtíšková, nikam nechoďte, je to samozřejmě trik, který spočívá v tom, že vám zavolají a řeknou, že vaše telefonní číslo vyhrálo na základě nějaké vylosování zajímavou cenu a tuto cenu si máte někde převzít. Vy na to místo přijdete a zjistíte, že je to předváděcí akce a že tu tzv. výhru dostanete jen tehdy, když si koupíte ty jejich předražené hrnce nebo deky.

Takovéto jednání je ale protiprávní, protože se jedná o agresivní obchodní praktiku. Je to snaha vylákat člověka na předváděcí akci tím, že je vlastně uveden v omyl.

Šmejdi zkrátka stále existují, jen jejich praktiky se mění. Například začali organizovat předváděcí akce v zahraničí, kde neplatí české zákony, a tam seniorům vyhrožují, že když si nic nekoupí, neodvezou je zpátky. I tohle se děje.

Takže pozor - když vám někdo zavolá a řekne, že jste něco vyhráli, na 99 % je to trik nebo podvod a je třeba bez rozloučení položit telefon.

autor: mkt
Spustit audio