Poradna: Jak nenaletět podomním prodejcům - 1.

4. únor 2014

Za poslední tři roky došlo k rapidnímu nárůstu neetických praktik při podomním prodeji. Představíme vám nyní první z mnoha triků podomních prodejců.

„Dobrý den, paní Nováková, přišel jsem vám nabídnout levnější energii, protože je dneska drahá, že jo...? Ukažte mi vyúčtování, já vám spočítám, kolik ušetříte.“

Pokud tohle uslyšíte, okamžitě se rozlučte a takovému člověku ani neotvírejte. Takhle neeticky se profesionální prodejce nechová. Do vašeho vyúčování nikomu nic není, tohle jsou údaje, které se neposkytují. Je to úplně stejné, jako kdyby po vás cizí člověk chtěl občanku nebo řidičák.

Většinou se navíc uzavření takového obchodu nevyplatí. Trik spočívá v tom, že prodejce nám samozřejmě spočítá nižší měsíční cenu, než jsme měli.

My jsme spokojeni, podepíšeme haldu papírů, které se v rychlosti nedají přečíst a pak se stanou dvě věci – přijde nám informace o tom, že musíme zaplatit aktivační poplatek, o kterém se prodejce u dveří nezmiňoval, a na sklonku roku nám doručí vyúčtování s nedoplatkem. Takže nic neušetříme, jenom jsme dali vydělat někomu jinému.


Rada je jednoduchá - neukazovat vyúčtování a podepisovat nic zbrkle mezi dveřmi. Navazujícím trikem je totiž často věta „Podepište to prosím teď, spěchám, mám ještě další schůzky“. Vezměte si papíry domů a podrobně si je pročtěte. Uvědomte si, že nemusíte nikam spěchat a můžeme nabídku také s někým konzultovat.

autor: mkt
Spustit audio