Populární herci Miroslav Donutil a Jana Krausová jsou tentokrát Na větvi s Halinou

9. listopad 2020

Miroslav Donutil a Jana Krausová byli hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou v pondělí 11. listopadu 2019 po 18. hodině. Jde o přímý přenos z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů. (repríza z roku 2019)

Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, pochází z Třebíče, ale vyrůstal v Brně. Oba rodiče hráli ochotnické divadlo, sám Donutil za středoškolských studií účinkoval v amatérském divadelním souboru Debakl.

Tyto první herecké zkušenosti jej přivedly na brněnskou JAMU a v roce 1973 zde dokončil studium herectví. Již v době studií spolupracoval s brněnským divadlem Husa na provázku, kam po absolutoriu nastoupil do stálého angažmá, v němž setrval do roku 1990.

Miroslav Donutil v seriálu Strážmistr Topinka

Tato progresívní a dnes již legendární scéna umožnila Miroslavu Donutilovi vyzrát ve specifickou hereckou osobnost se schopností obsáhnout široký žánrový a charakterový rejstřík.

Zásadním zlomem v životě Miroslava Donutila byl rok 1990. Jako herec sice slavného, ale stále jen mimopražského a nevelkého divadla dostal nabídku, která se neodmítá, a byl angažován do Národního divadla, kde působil bezmála čtvrstoletí.

Divadelní herectví Miroslava Donutila reprezentuje ale především slavná Goldoniho komedie Sluha dvou pánů, kterou Národní divadlo uvádělo přes dvacet let a počet repríz překonal rekord legendární Kočičí hry s Danou Medřickou.

Miroslav Donutil jako neokoukaná tvář a herecká osobnost vstoupil po svém příchodu do Prahy ve velkém stylu i na filmové plátno. Jeho herectví v černé komedii Pasti, pasti, pastičky mu vyneslo Českého lva za mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Opětovnou nominaci na Českého lva získal také za výkon ve filmu Nuda v Brně. A zaujal také rolí faráře ve filmu Želary nominovaném na Oscara.

Miroslav Donutil

Nedílnou součástí tvorby Miroslava Donutila jsou jeho one man show založené na humorných vyprávěních. Právě v této sféře dosáhl největší popularity a dokázal se prosadit jako vtipný vypravěč a glosátor s ironickým nadhledem a laskavým humorem.

Kromě všech uvedených aktivit se Miroslav Donutil uplatňuje také v rozhlase a v roce 1997 získal cenu Prix Bohemia Radio na festivalu v Poděbradech. Profil jeho osobnosti doplňuje také práce pro dabing, jeho hlasem k divákům promlouvají například Kevin Costner nebo Gérard Depardieu.

Popularita Miroslava Donutila se promítla také do hlasování v divácké anketě Týtý, v níž v letech 1996 a 1997 dvakrát zvítězil jako nejoblíbenější herec. V současné době je umělcem na volné noze; z Národního divadla odešel na podzim 2013.

Výtvarnice a herečka Jana Krausová se narodila v Praze. Oba rodiče se pohybovali v hereckém prostředí. Otec byl známý loutkář a herec Josef Pehr. Podle vlastních slov ji ale v dětském věku k herecké profesi nic nelákalo, odmalička si zato ráda kreslila a přitahovalo ji výtvarnictví.

Jana Krausová

Proto zvolila studium na AVU a divadla se pro nedostatek času posléze vzdala. K filmu se dostala Jana velmi záhy a vlastně náhodou. Nechodila na konkurzy, filmaři si jí ale všimli ve škole, když hledali nové tváře pro snímek Jiřího Hanibala Malé letní blues.

Počet rolí se stále zvyšoval a v druhé polovině 80. let se nadaná mladá výtvarnice dostala do širokého povědomí díky hlavní ženské roli v Dietlově seriálu Velké sedlo.

Herečka Jana Krausová vystavuje v Kadani

Sama Jana Krausová si cení zejména pětidílného slovenského seriálu Život bez konca, kde hrála hlavní hrdinku - mladou dívku, která se v období mezi dvěma světovými válkami snaží žít nezávislý život.

Herecká kariéra Jany Krausové měla větší i menší přestávky, kdy se intenzivně věnovala výtvarné činnosti. Malovala a dělala keramiku, což bylo výhodné v době, kdy měla malé děti a herectví musela silně omezit.

Poté, co synové odrostli, vrátila se nejen k filmovému herectví, ale začala hrát i divadlo. Svůj zájem i nadále dělí mezi výtvarné umění a herectví. Bližší je jí sice výtvarnictví, ale současný stav, kdy je rozkročena mezi dvěma profesemi, jí vyhovuje.

Halina Pawlowská

Spisovatelka, scenáristka, publicistka, vydavatelka, moderátorka Halina Pawlowská má jedinečný dar dělat z chyb přednosti a pohotově reagovat na poptávku trhu. Své kypré půvaby a šarm umocňuje nezaměnitelným humorem a odzbrojující sebeironií, pro kterou ji ženy milují a muži obdivují.

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad.


Zvětšit mapu

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související