Pomoc v době epidemie. Z Izrastiny s láskou. Manželé Buchalovi

25. říjen 2020

Možná jste v karanténě, potřebujete nakoupit, nebo si jen popovídat. Anebo máte chuť sami pomáhat? V tom případě se můžete obrátit na Sociální oddělení Židovské obce, které v době pandemie koronaviru organizuje pomoc.

Představíme nový počin televizního reportéra a zkušeného autora Jakuba Szántó. Tomu v těchto dnech vychází kniha s názvem „Z Izrastiny s láskou“ a podtitulem „Reportérem mezi dvěma zeměmi“. Vůbec poprvé zde Szántó odhaluje vlastní hluboké pouto k Blízkému východu. V reportážích nechybí jeho osobitý sarkastický a sebeironizující tón a dotváří je i bohatá příloha snímků.

Pozoruhodný a silný příběh zachránců Romana Polanského, kterému bylo teprve devět let, když mu rodiče pomohli uprchnout z krakovského ghetta a poslali ho k polským přátelům, kteří jim za úplatu slíbili chlapce ukrýt.

Rodinní přátelé si však ukrývání židovského chlapce brzy rozmysleli a poslali ho ke známým. Ani ti ale nechtěli riskovat, a tak Romana odvedli do jihopolské vesnice Wysoka k Buchalovým.

Podle slavného režiséra věřící křesťanka Stefania Buchalová věděla, že je Žid, ale ani na okamžik nezaváhala – přestože rodina byla velmi chudá a měla tři děti. Později Polanský po svých zachráncích dlouho pátral a nakonec našel jejich vnuka.

Stanislaw Buchala teď za své prarodiče Stefanii a Jana Buchalovy převzal titul Spravedlivý mezi národy, který uděluje památník obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. 

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio