Policisté si posvítili na rychlé jezdce, zastavili i řidiče pod vlivem drog

Policejní hlídky mohli řidiči ve čtvrtek potkat na více než 60 místech Libereckého kraje. Dopravní policisté se zapojili do celorepublikové akce Speed marathon. Měřili rychlost na místech, která vytipovali sami řidiči. Od 1. února mohli lidé problematická místa označovat na internetové mapě. Policisté z nich pak vybrali nejkritičtější úseky, kam se vypravili s radary.

Policisté na stanovišti v Londýnské ulici zastavili například mladého řidiče. Kromě toho, že jel rychleji, než měl, vyšel mu i pozitivní test na drogy. „Je účinný, takže můžeme s určitou jistotou říci, že u testovaného jsou přítomny jiné návykové látky než alkohol,“ vysvětluje policista Jan Frieser.

Policisté na jednom z kontrolních stanovišť zaregistrovali přestupky už během dopoledních hodin. „Na jednom ze stanovišť to bylo celkem 17 přestupků překročení nejvyšší dovolené rychlosti,“ popisuje Frieser.

Podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové policisté měřili rychlost na celkem 66 místech v kraji. „V Liberci se měří například v ulici Milady Horákové,“ uvedla mluvčí. V Libereckém kraji policisté kvůli nepřiměřené rychlosti v loňském roce řešili 750 nehod a letos do konce března více než 170.

Měření rychlosti
autor: Eva Malá
Spustit audio