Policisté dohlížejí v Jizerských horách nejen na dopravu, ale i na dodržování mimořádných opatření

Lyžařská střediska v Česku jsou kvůli protiepidemickým opatřením stále uzavřená, přesto do nich míří davy lidí. Například v Jizerských horách jezdí lidé na svahy sjezdovek bobovat a sáňkovat, do bílých stop pak vyrážejí běžkaři. Pohyb v horách sleduje i policie, která se soustředí na dopravní situaci i dodržování mimořádných opatření.

Policie vyráží do Jizerských hor pravidelně řídit dopravu, především o víkendech, kdy tam bývá hodně lidí a aut, takže vznikají kolony. Například o tomto víkendu uzavřela kvůli dopravním komplikacím příjezdové cesty do horské obce Bedřichov. V sobotu byly silnice od Liberce i Jablonce nad Nisou uzavřeny od ranních až do odpoledních hodin, v neděli jen krátce. Kolem desáté dopoledne už byly obě příjezdové silnice opět průjezdné.

Na horách kontrolují policisté také tamní provozovatele penzionů a hotelů, jestli neubytovávají načerno hosty. V praxi to vypadá tak, že policisté neohlášeně dorazí k vybranému penzionu a vyzvou jeho majitele, aby jim celý objekt zpřístupnil. Poté budovu prohledají.

Od poloviny září do prosince provedla policie v Libereckém kraji téměř 36 tisíc kontrol. A odhalila 2273 porušení mimořádných opatření.

Spustit audio

Související