Policie kontrolovala alkohol za volantem. Řidič v České Lípě nadýchal více než dvě promile

17. prosinec 2017

O víkendu po celé republice dohlíželi policisté na alkohol za valontem. Šest policejních hlídek sledovalo i řidiče na Českolipsku. Nejvíce naměřili více než dvě promile alkoholu v dechu. Většina zkontrolovaných ale před jízdou nepila.

 „Převážně jsou ty zkoušky, které provádíme, negativní. Je to prostě všechno o náhodě. Můžeme stát i několik dní kdy řidiči jezdí v pořádku a pak se najde jeden, který to poruší,“ popsal běžnou praxi žandovský policista František Kaletus.

Největším provinilcem byl řidič, který v České Lípě nadýchal 2,29 promile alkoholu. Byl vyzván k odběru krve a bylo s ním zahájeno trestní řízení za ohrožení pod vlivem návykové látky.

„V Libereckém kraji od ledna letošního roku do konce listopadu bylo zjištěno při 238 případech požití alkoholu. V Českolipsku bylo těch osob celkem 58, v Libereckém kraji při dopravních nehodách pod vlivem alkoholu zemřelo už letos 5 osob a na Českolipsku evidujeme jednu osobu,“ uvedl aktuální statistiky pro Liberecký kraj a Českolipsko vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl.

V celé České republice pak od začátku roku zemřelo u nehod zaviněných řidičem pod vlivem alkoholu 23 lidí. Nehod bylo celkem 3 808.

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio