Policie hledá svědky přepadení vozíčkáře v České Lípě. Lupičům hrozí deset let vězení

Přepadení devětašedesátiletého vozíčkáře vyšetřuje Policie ČR v České Lípě. Hledá svědky.

Událost se stala ve středu večer, dva muži bezmocného muže připravili o několik tisíc korun. Při loupeži ho ještě shodili z vozíku a ponechali ho na zemi bez pomoci. Tu mu přivolal projíždějící řidič, po pádu na silnici byl muž celý potlučený, uvedla na webu českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

“Případ jsme kvalifikovali jako zločin loupeže, za který pachatelům v případě dopadení hrozí odnětí svobody až na deset let. Případné svědectví k případu přijme každá naše služebna nebo je možné kontaktovat naši bezplatnou tísňovou linku 158,” řekla policejní mluvčí.

Dva muži přepadli muže na invalidním vozíku ve středu kolem 21.30 v České ulici. “Pachatelé ho obstoupili, znemožnili mu pohyb a prošacovali ho. V jeho kapsách našli kromě krabičky cigaret i jeho několikaměsíční úspory, kterými si chtěl zaplatit bydlení na ubytovně. Jde o částku v řádu tisíců korun,” popsala událost Baláková.

Poslední tři měsíce pobýval podle mluvčí přepadený muž v nemocnici, kde mu museli amputovat jednu nohu. “Odtud ho propustili v pondělí. Muž před svou hospitalizací bydlel na jedné českolipské ubytovně, kam se chtěl zase vrátit. Než si ubytování stačil vyřídit, připravili ho lupiči o veškeré peníze, a rozhodli tak o tom, že se z něj stane bezdomovec,” uvedla mluvčí.

Muž neskončil na ulici díky pomoci města. Když se o jeho osudu dozvěděla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO), zajistila mu ve spolupráci s pracovníky Odboru sociálních věcí a zdravotnictví města České Lípy potraviny a prostřednictvím příspěvkové organizace Sociální služby města České Lípy také oblečení a bezbariérové přístřeší.

autoři: Lucie Pávová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související