Polévka z bylinek podle Malé pražské kuchařky Marie Svobodové z roku 1898

Nejen na venkově, ale i ve městech se při vaření využívala řada bylinek. Městské hospodyně je sice neměly na zahrádce u chalupy, ale za to měly řadu knih s recepty. A jednou z nich zalistují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Vezmi openec, hřebíček, kerblík, petružel, cibul, jahodové, fialové a kmínové listy, vyper je a svař v hovězí polévce, pak proceď a rozsekej a dej do hrnku a nalej na ně onu polévku. Asi dvě lžíce mouky rozmíchej s 3 loty (5 dkgr.) másla, přidej trochu smetany a tři žloutky, vlej to do vařící polévky a přidej květ a pak to vlej do mísy na usmaženou, nakrájenou housku.