Pokud se chystáte do Krkonoš, zkontrolujte si povinnou zimní výbavu. Policie se na ni teď zaměřuje

8. prosinec 2021 08:02

Trutnovská policie zvyšuje kontroly zaměřené na povinnou zimní výbavu. Důvodem je rostoucí počet lidí mířících do hor díky otevřeným zimním střediskům a hlavně počasí. Kvůli nízkým teplotám a sněžení jsou některé vozovky kluzké nebo pod sněhem. Bez kompletní zimní výbavy by se podle policistů neměli řidiči do Krkonoš vydávat. 

Čtěte také

„Dobrý den, silniční kontrola. Předložte mi doklady potřebné k řízení a provozu vašeho vozidla,“ policista zastavuje řidičku jedoucí z Pece pod Sněžkou. „A zelenou kartu někde najdete?

Všechny doklady má řidička v pořádku, policista kontroluje gumy a povinou zimní výbavu. „Škrabku na okna, něco na oprašování sněhu, rezerva, tažné lano, vyjmenovává spolujezdec vybavení, které s sebou mají.

„Jsme v úseku, který je označen značkou, kde řidiči mají povinnost zimního vybavení vozu, i když na silnici není led ani sníh. Mají povinnost mít zimní gumy. To platí i mimo tyto úseky v případě, že je vozovka pokrytá sněhem nebo ledem, popisuje Lukáš Vincenc z trutnovské policie místo, kde hlídka auta zastavuje a kontroluje.

Čtěte také

Řidič jedoucí do Pece pod Sněžkou vše potřebné má, ale policisté odhalují jinou komplikaci. Když provedli test na alkohol, zjišťují, že řídí pod vlivem. „Teď pána oznámíme, zadržíme mu řidičský průkaz a ještě pojedeme na odběr krve.

V posledních dnech v Krkonoších dost sněží a hodně řidičů parkuje svá auta venku. Jenže před jízdou si prý mnozí z nich svůj vůz dostatečně neočistí.

Trutnovská policie zvyšuje kontroly zaměřené na povinnou zimní výbavu vozů

„Vždy si udělají jen takový průzor v čelním skle, aby trošku viděli. Ale boční okna jsou neoškrábaná a auto neočištěné, vysvětluje policista Pavel Junk.

Čtěte také

Přitom tuto povinnost jim ukládá přímo zákon.

„Musí mít očištěná všechna skla a hlavně odstraněný led a sníh z vozidla, protože to může představovat riziko. Třeba v případě, když dojíždí na křižovatku a zabrzdí. Led a sníh jim z auta spadne, tak nemají v tu chvíli dostatečný výhled. Nebo i při jízdě může na auta za nimi odlétnout kus ledu či sněhu a mohou kvůli tomu nastat komplikace, dodává Lukáš Vincenc.

Za tento prohřešek může řidičům hrozit na místě bloková pokuta do 2 tisíc korun.

Spustit audio

Související