Pokud se chystáte do Krkonoš, vyhněte se lesům u Harrachova. Dřevaři tam odstraňují škody po bouři

19. červenec 2021 09:27

Turisté v Krkonoších by se hlavně v oblasti Harrachova neměli vydávat do lesních porostů. Pracovníci tam likvidují následky bouře a spousta cest zůstává nepřístupná. Rozsah polomů je velký. Škody budou podle vedení národního parku dosahovat 20 tisíc metrů kubických. Likvidace potrvá nejméně tři měsíce. 

Čtěte také

„Na poměrně rozsáhlé ploše je většina stromů na zemi. Jsou polámané a vyvrácené, leží přes sebe. A především jsou zalámány některé turistické cesty a přístupy k objektům," popisuje výsledky řádění bouře vedoucí péče o národní park Václav Jansa.

Kvůli velkým škodám musel park úplně uzavřít zeleně značenou turistickou cestu z Rýžoviště na Ručičky po křižovatku s Kládovou cestou.
„Odklízení na té cestě není terénně až tak náročné, ale ta práce je samozřejmě velmi náročná a nebezpečná, protože stromy jsou jeden přes druhý do několikametrové výše. Není to vše možné řešit jen dřevorubci, musí tam nastoupit technika."

Kromě různých nakladačů a speciálních bagrů pracují na místě také harvestory.

Čtěte také

„Moderní stroje, které velice rychle zpracují postiženou lokalitu. A s ohledem na náročnost a bezpečí, je to technologie, která eliminuje možnost zranění," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Od roku 2007, kdy se přes Krkonoše přehnal orkán Kyrill, který za sebou nechal obrovské škody, jde o největší soustředěné poškození lesa.
„Podle prvních odhadů spadlo zhruba kolem 20 tisíc kubíků, což je pro představu jedna pětina naší běžné roční těžby dřeva. To hlavní poškození je soustředěno na velké ploše několika desítek hektarů. A v bezprostředním okolí jsou potom i dál v lese různá oka."

Čtěte také

Proto by se lidé měli poškozeným lokalitám, ale i okolním lesů vyhnout.

Správa parku vydala zákaz vstupů do lesních porostů, jenže podle Václava Jansy ne všichni se tím řídí.
„Na místě je vidět, že turisté nerespektují zákaz vstupu. Cesta je uzavřena výstražnými páskami a cedulemi."

Nerespektováním zákazových značek riskují lidé vlastní zdraví.
„Turisté se mohou ocitnout v lokalitě, kde budou dřevaři zpracovávat kalamitu a hrozí jim i zavalení padajícím stromem," dodává Radek Drahný.

A odhaduje, že kompletní likvidace následků silného větru potrvá nejméně tři měsíce.

Spustit audio

Související