Pokud dojde k přehřátí psa, chlaďte ho zvenčí i zevnitř

28. červenec 2022

Jestliže přehřátý pes už ani nepije, pomůže pouze veterinář. Anebo klystýr. Ten vyzkoušejte v případě, že zvěrolékař není v dosahu.

„Když vidím někoho, jak si sedne na kolo a v horkém počasí vezme psa, aby běžel vedle něho, berou mě všichni čerti,“ zlobí se plzeňský veterinář Miroslav Svatoš. Nejen kvůli skutečně vysokému riziku přehřátí, ale i kvůli nebezpečí popálení psích tlapek od sluncem rozžhavených povrchů chodníků a cyklostezek.

Stále také není úplnou výjimkou, že páníček nechá psa zavřeného v autě. Vždyť si přece odběhne jen na chvilku. „Ten pes během čtvrthodiny může být mrtvý. To, že si jdu opodál jenom koupit pití, neznamená, že se vrátím včas. Že mě něco nezdrží, že se něco nesemele. Neexistuje, aby pes zůstal v autě,“ zdůrazňuje veterinář.

První pomoc při přehřátí psa

Vykazuje váš pes příznaky přehřátí? Zchlaďte ho. Dejte mu napít. Namáčejte tlapky, břicho, na hlavu mu přiložte mokrý ručník. „Neříkám psa rovnou hodit do horského jezírka, to určitě ne, tak prudká změna teploty by mu neudělala dobře,“ varuje před unáhlenou záchrannou akcí MVDr. Svatoš, „ale po prvotním ochlazení už ho můžete v rybníce nebo v potoce celkově zchladit.“

Pokud přehřátý pes nechce pít, je jeho stav vážný a měli byste ho urychleně dopravit k veterináři na infuzi. Ne vždy je to ale možné. Je způsob, jak psovi v této situaci pomoci? „Podat mu klystýr, vodu přes konečník. Zaprvé se tím ochladí zevnitř. A zadruhé voda se vstřebává v tlustém střevě. Nebojte se, že to přeženete s množstvím, nadbytečná voda vyteče ven, horká, obarvená. Zase se tím odčerpá teplo. Hned poté dejte psovi další klystýr se studenou vodou,“ radí Miroslav Svatoš. Klystýr může vašemu psovi zachránit život.

Spustit audio