Pokles tržeb, málo zákazníků. Na to si stěžují někteří vrchlabští podnikatelé z Krkonošské ulice

17. srpen 2021 07:20

Někteří podnikatelé z Krkonošské ulice ve Vrchlabí hlásí špatnou letní sezónu. Přitom právě teď by měli nejvyšší tržby. Jenže tomu tak není. Proč? Ulici teď opravují dělníci. Město ji v úseku od odbočky na nábřeží Marie Kubátové až po náměstí Míru uzavřelo. 

Čtěte také

To se ale majitelům obchodů nelíbí. Původně totiž měla být část ulice přístupná, aby se lidé do centra mohli dostat. Teď jsou z obou stran značky zákazu vjezdu.

„To není, co slíbili. Původně to měly být dvě etapy, severní a jižní. A ta severní měla být až zhruba za dva měsíce. Oni teď uzavřeli kompletně Krkonošskou ulici z obou stran," říká podnikatel David Khol.

Podobně mluví i majitelka Zverimexu Dana Grofová.
„Říkali, že udělají polovinu a potom druhou půlku. Ale teď je to uzavřené, všude označené. Lidé malé dodatkové cedulky samozřejmě nečtou, takže nejedou do města."

Krkonošská ulice ve Vrchlabí se opravuje

Podle místostarosty Alfréda Plašila z Volby pro město bylo nutné uzavřít nakonec celou Krkonošskou ulici.
„Nešlo to jinak, museli jsme tam firmu pustit, aby proběhly všechny předepsané tlakové zkoušky. A v budoucnu nás to nebrzdilo se stavbou."

Jenže podle některých podnikatelů je teď ve městě lidí minimum a tržby jsou malé.
„Je to špatné, do města jde opravdu velmi málo lidí."
„Tržby klesly. Řekla bych tak o třetinu. Tohle je zkrátka pro nás podpásovka."

Čtěte také

„Přes všechnu snahu nebylo možné najít ještě nějaké jiné, lepší řešení. Ano, je to jistě určité omezení, které ale zase bude vykompenzováno tím, že na mnoho let nebude muset v tom úseku již nic probíhat. Taková je prostě realita a tak to na trhu se stavebními pracemi dnes je," vysvětluje místostarosta Michal Vávra ze sdružení Zvon.

Kvůli nezájmu zákazníků někteří majitelé obchodů otevírají déle nebo jen třeba na pár hodin. Jiní se snaží nalákat turisty a nakupující všemi možnými způsoby.
„Snažím se ještě dělat hodně reklamu na sociálních sítích. Dělám výprodeje, mám oblepené sloupy, zkrátka snažím se lidi jakýmkoliv způsobem dostat do obchodu. Abychom nějakou tržbu udělali, protože jinak jsme bez příjmů. A to jsou všechno rodinné firmy, kde jsou potom celé rodiny bez finančních prostředků."

Všechny opravné a stavební práce mají trvat do konce podzimu. Těsně před zimou má být Krkonošské ulice ve Vrchlabí opět plně průjezdná.

Spustit audio

Související