Pohádka o Liazce pobaví děti i rodiče. Ti si navíc zavzpomínají

27. květen 2018

Naivní divadlo v Liberci uvedlo premiéru Pohádku o Liazce. Příběh libereckých závodníků volně inspirovaný skutečnými událostmi, kdy kamiony Liaz vyrazily v osmdesátých letech dobýt pouštní Rallye Paříž - Dakar.

Na jevišti uvidí diváci díky projekci skutečný záznam jejich cesty, ale i řadu dalších kamionů, některé připomínají dětské angličáky, další už jsou hercům po kolena. Ty už ale vyrobili "konstruktéři" v divadelních dílnách. Pohádku o Liazce napsal Tomáš Syrovátka, autor oblíbené hry Pohádka o Raškovi.

„Je to o trojici chlapů, kteří touží účastnit se velkého pouštního závodu, se vším dobrodružstvím a tím neznámým, co je čeká. Ale nejdříve musí sestrojit auto, teprve potom se vydají na to dobrodružství. Po té cestě potkají spoustu nesnází, které musí překonávat, aby dojeli až do cíle a stali se z nich ještě větší kamarádi,“ popsal režisér Martin Tichý příběh tří závodníků, kteří si díky šťastné náhodě můžou splnit klukovský sen – jet bez nejmenších zkušeností vyhlášený pouštní závod.

„Ta Pohádka o Liazce je z osmdesátých let, kdy se vozy LIAZ poprvé zúčastnily dakarské rallye. My na to odkazujeme, ale není to čistě dokument, i když tam jsou některé dokumentární prvky,“ vysvětlil režisér Tichý.

Podle tvůrců inscenace může být právě spojení s libereckými reáliemi osmdesátých let minulého století zajímavé pro rodiče, kteří s dětmi na představení přijdou. Kromě vozů Liaz se v pohádce objeví třeba i jablonecká bižuterie nebo vratislavické pivo.

Dětem může být v pohádce blízké téma splněných dětských snů, ale užijí si hlavně živou hru s auty na jevišti.

„Ty auta jezděj, zatáčej, skáčou, jezděj přes duny, závoděj. I když vám je dvacet, třicet nebo padesát, tak se to ve vás vždycky znovu probudí,“ pochvaloval hravost jevištní akce si jeden z herců Dan Kranich.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související