Podmínky pro letní dětské tábory se zatím stále upřesňují. Někteří rodiče děti odhlašují

8. červen 2021 09:31

Provozovatelé dětských táborů zatím ještě stále přesně nevědí, jakými testy se děti budou muset v létě prokazovat. Jak se to projevilo na zájmu o prázdninové dětské pobyty v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Podmínky, za jakých děti budou moct na tábory, se stále upřesňují. Provozovatelé zatím vědí pouze to, že děti musejí mít negativní testy na koronavirus. V areálu tábora nebudou muset mít roušky, ty si budou muset brát jen tam, kde to bude nezbytně nutné. Omezená nebude ani kapacita. Tahle informace podle organizátorů táborů, není nejdůležitější. Daleko zásadnější je způsob testování. Ten by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejnit do 11. června.

Nemáme rodičům zatím co říct. Sami nic nevíme…
Marta Kultová, ředitelka DDM Větrník

Ve většině případů se rodiče i organizace, které tábory pořádají, smířili s tím, že se budou muset přizpůsobit aktuálním podmínkám. Například českolipský Dům dětí a mládeže Libertin má úplně plno; několik volných míst má ještě jablonecký Vikýř; necelou stovku volných míst nabízí liberecký Dům dětí a mládeže Větrník. Právě tam kvůli nejasnostem s testováním zatím zaznamenali tento a minulý týden větší nárůst odhlášených.

„Je mírný úbytek, hlavně u těch rodičů, kteří přihlásili své děti na ty tábory, které se konají nejdřív. Nemají jistotu, že si třeba budou moct udělat na místě vlastní test. A my jim nemáme co říct, protože nic nevíme,“ upřesnila ředitelka Větrníku Marta Kultová.

Čtěte také

Řada rodičů si podle organizátorů táborů nepřeje, aby děti musely podstupovat nepříjemné testování z nosu. To jsou podle Marty Kultové z libereckého Větrníku hlavně rodiče těch nejmenších dětí. Mnohem větší problém ale představují avizované PCR testy, které provádějí očkovací centra. Lidé se bojí, že nebude dostatek volných termínů, až se tam děti nahrnou při hromadném odjezdu.

Organizátoři rodičům doporučují, aby hlavně ty děti, které odjíždějí na první turnusy, raději už teď zaregistrovali. Někteří organizátoři už také předběžně jednají s Českým červeným křížem pro případ, že by bylo v očkovacích centrech plno. Českému rozhlasu to potvrdila skautská organizace a také jablonecký Vikýř.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související