Pochybili kriminalisté při vyšetřování loňské vraždy v Českém ráji? Případ prověřovala GIBS

4. květen 2021 16:30

Postup krajských policistů v případě loňské vraždy mladé ženy v Českém ráji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. V srpnu 2020 se na ni obrátilo krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. Ženu uškrtil v Rovensku pod Troskami Karel Šťovíček, který o deset dní později zabil stejným způsobem i další ženu v Turnově.  S jakým výsledkem GIBS vyšetřování uzavřela, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Pochybnosti o postupu policistů, který se tak dostal až k Generální inspekci bezpečnostních sborů, mohl vyvolat fakt, že mezi vraždami dvou žen uběhlo pouze deset dní a odsouzený Karel Šťovíček se svou první obětí osudnou noc popíjel v jednom z barů v Rovensku pod Troskami. Jak uvedla Mladá Fronta Dnes, Šťovíčka zachytila kamera u jednoho z domů, když s ženou odcházel směrem do Boreckých skal. Tam ji později nejdříve uhodil prázdnou lahví do hlavy a poté uškrtil. Otázkou, kterou si podle deníku kladli i někteří svědci, a také bývalý pražský vyšetřovatel vražd Roman Pavlík, zůstává, proč policisté Šťovíčka nezadrželi, nebo ho alespoň nesledovali. K tomu by totiž nahrávala i skutečnost, že muž už byl v minulosti za jinou vraždu odsouzen.

Podle státního zástupce Lukáše Vodičky předala prokuratura 13. srpna 2020 Generální inspekci bezpečnostních sborů své vlastní zjištění týkající se postupu policie při prověřování úmrtí první ze dvou zabitých žen. Jeho obsah ale státní zástupce nechtěl říct, vzhledem ke skutečnosti, že přípravné řízení bylo neveřejné. Více sdílná nebyla ani mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Pouze potvrdila, že inspektoři věc v únoru 2021 odložili, protože nešlo o podezření z trestného činu.

Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný

Dvaačtyřicetiletý Karel Šťovíček dostal za vraždy obou žen trest zpřísněného doživotí, to znamená, že o podmínečné propuštění může požádat nejdříve po třiceti letech. Hned v úvodu jednání u soudu souhlasil s dohodou o vině a trestu. Nedošlo proto ani na hlavní líčení a Šťovíček tak nemusel říci, proč obě ženy zabil. Soudní znalci uvedli, že netrpí žádnou duševní ani sexuální poruchou, jeho pobyt na svobodě ale považují za nebezpečný a jeho resocializaci v podstatě za nemožnou.

autoři: Jana Pšeničková , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související