Počasí o víkendu? Oteplení až na 10 stupňů a slabý déšť. Sněžit má lehce jen na horách

O víkendu se na území České republiky má oproti minulému víkendu změnit počasí. Sněžení se dá podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávat pouze na horách, zbytek země zasáhne slabý déšť. Teploty budou během dne dosahovat až deseti stupňů, v noci klesnou maximálně k nule.

„Víkend bude ve znamení velké oblačnosti. V sobotu sice může být přechodně polojasno, ale očekáváme místy slabý déšť. Na horách se potom bude střídat déšť se sněžením. Nejnižší noční teploty budou nejčastěji kolem nuly a nejvyšší denní od 5 do 10 stupňů,“ popisuje pro iRozhlas meteoroložka Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického úřadu.

Sněžení by podle Hujslové mělo přetrvat pouze ve vyšších polohách. „V sobotu a v neděli se bude přechodně objevovat slabý déšť, ale sněžit bude především na horách, právě tam se bude střídat sněžení s deštěm,“ uvedla.

Sníh si můžete užít na horách

„Očekáváme ale, že na horách napadnou přes víkend maximálně 2 centimetry sněhu,“ dodala Hujslová. 

Jizerská 50 startuje. O víkendu se uzavře silnice přes Bedřichov až k České chalupě

Závodníky budou z Liberce, Jablonce a Janova nad Nisou do Bedřichova vozit speciální autobusy

Tisíce lidí dnes začnou přijíždět do Bedřichova na Jablonecku. Půjde o fanoušky i závodníky letošního ročníku Jizerské padesátky. Řidiče čekají dopravní omezení.

„Pravděpodobně se pro sobotu a neděli bude vydávat výstraha na silný vítr na severovýchodě území, pro oblast Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje, ale to potvrdíme ještě během zítřejšího dne,“ doplnila Hujslová.

Na sjezdovkách krkonošských středisek je kolem metru sněhu. V sousedních Jizerských horách bude o víkendu rušno na Jizerské magistrále, kde se konají závody Jizerská 50. Pořadatelé očekávají od pátku do neděle účast až 7800 závodníků. Závody ovlivní i dostupnost Bedřichova.

Ideální zimní počasí panuje nadále v Jeseníkách, lyžovat se dá i v níže položených areálech. Fouká ale silný jižní nárazový vítr, proto platí výstraha horské služby, aby se lidé nepohybovali v hřebenové části hor. Desítky kilometrů sjízdných tratí pro běžkaře si mohou lidé užít na Pustevnách v Beskydech, kam se nyní díky neupravovaným svahům sjíždějí i příznivci freerideového lyžování.

autor: Adam Doksanský | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio