Po telefonu s hejtmanem Martinem Půtou: Liberecký kraj pomůže moravským obcím postiženým tornádem

Obce na jižní Moravě ve čtvrtek 24. června zasáhlo tornádo a ničivé bouřky. Podle prvních odhadů způsobily stamilionové škody a vyžádaly si i oběti na životech. Na Moravu teď míří pomoc z celého Česka. A výjimkou není ani Liberecký kraj. 25. června o pomoci jednala mimořádná rada kraje. V našem vysílání jsme živě spojili s hejtmanem Martinem Půtou ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jak liberecké hejtmanství postiženým moravským obcím pomůže? A jak může lidem na Moravě pomoct veřejnost?

Sami jsme v našem kraji zažili, jaké to je, když živly řádí..
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje (SLK)

Mimořádná rada kraje schválila pětimilionový příspěvek z krajského rozpočtu na pomoc jižní Moravě, kterou zasáhlo ničivé tornádo. Po jednom milionu korun obdrží Městys Moravská Nová Ves, Obec Lužice, Obec Mikulčice a Obec Hrušky. Tatáž částka pomůže i Jihomoravskému kraji. Stotisícový příspěvek dostane také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. „Již v pátek jsme na jih Moravy vyslali naše muže,“ řekl ředitel sboru, plukovník Jan Hadrbolec.

„Sami jsme v našem kraji zažili, jaké to je, když živly řádí. U nás sice šlo o povodeň, ale výsledky jsou stejné: pobořené doby se strženými střechami, hromady nepořádku, převrácené vraky aut, nefungující elektřina, výpadky plynu. K tomu je třeba ještě připočíst tragické osudy stovek lidí. Pomoc je jednoznačně potřeba,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Pomoci může každý

Liberecký kraj samostatnou sbírku nevyhlásil, peněžní dary je vhodné posílat skrze již existující transparentní účty nadací, například Nadace Via, Diecézní charita Brno, Nadační fond Českého červeného kříže a mimořádný charitativní projekt spustil také Nadační fond Českého rozhlasu

Materiální humanitární pomoc, tedy hygienické a úklidové prostředky, balenou vodu či pracovní nářadí můžete nosit do sídla Českého červeného kříže v liberecké Palachově ulici.

Oblastní spolek českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou také zahájil sbírku materiální pomoci. Členové červeného kříže sbírají mýdla, šampony, zubní pasty, dětské plenky, dámské hygienické potřeby, nebo rukavice na úklid. Pomoc můžete do sběrného místa v Uhelné ulici nosit ve všedních dnech mezi 15. a 18. hodinou, o víkendu od 9 do 11 hodin.

Místa sbírky humanitární materiální pomoci, která zajišťuje Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje:

  • Liberec, Šumavská 414/11, 460 01, Liberec, tel.: 950 471 100
  • Česká Lípa, Karla Poláčka 3152, 470 01, Česká Lípa, tel.: tel: 950 475 500
  • Jablonec nad Nisou, Palackého 4680/91, 466 05, Jablonec nad Nisou, tel.: 950 481 500
  • Semily, nábřeží Svatopluka Čecha 185, 513 01, Semily, tel.: 950 485 500
autor: David Hamr | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio