Po padesáti letech. Kunětická hora otevře západní křídlo hradu

22. květen 2021 07:45

Hrad Kunětická hora se vrátil k podobě, kterou mu vtiskl ve dvacátých letech minulého století architekt Dušan Jurkovič. Právě západní křídlo s šestou bránou bylo pro návštěvníky skoro padesát let uzavřené. Až teď se podařilo zchátralou část památky opravit a připravit k otevření.

Otevřením nové části hradu skončil skoro po třech letech projekt s názvem Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva. Hrad tak získal podobu, kterou mu vtiskl před sto lety právě tento architekt.

„Dušan Jurkovič byl vynikající architekt, který měl k lidem blízko právě tím, že nebyl avantgardní architekt, ale byl architekt, který uměl za první republiky obnovovat památky a uměl se i lidem přiblížit právě tou regionalistickou notou ve své architektuře,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Interiér moderní přístavby - vlevo schodiště, vpravo výstavní sál

Společně s kastelánem Milanem Jirouškem jsme si opravené části prohlédli. „Tady to fakt byla zřícenina jenom stojící v obvodových zdech, proto jsme právě vybrali toho Jurkoviče, protože on za sebou už měl přestavby některých historických sídel a hlavně razil filozofii, že investice do památek je oprávněná pouze tehdy, bude-li mít nějaké další naplnění a využití.

Čtěte také

Podle Jurkoviče například vznikla na nádvoří prvorepubliková dřevěná veranda s vyhlídkovou terasou a také se zcela zásadně proměnily interiéry šesté brány, a to podle dochované Jurkovičovy dokumentace.

„Tady na stole jsou faksimile Jurkovičových projektů, to je takový malý zázrak, že my jsme měli k dispozici buď kopie, nebo celou řadu originálních výkresů, které jsou podepsány architektem Jurkovičem. Samo o sobě je to naprosto unikátní, protože to jsou téměř výtvarná díla. Ty výkresy jsou kolorované, ručně malované a skutečně se jedná o nádherné práce, které by se dnes daly vystavovat jako obrazy,“ vysvětluje Miloš Jiroušek.

Moderní přístavba

Zásadní je ale také moderní ocelovo skleněná vestavba s dřevěnými žaluziemi, která vyrostla v historických obvodových zdech západního křídla. „Určitě na to nebude jednotný názor, myslím si, že veřejnost bude rozpolcená. Některým se to bude líbit, někteří budou kritizovat, že se tu objevuje současná nová vrstva, ale já myslím, že to je v pořádku,“ dodává Naďa Goryczková.

Hrad se pro návštěvníky otevře 1. června. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) budou možné i skupinové prohlídky v počtu 15 osob. „Pro ty zámky jsou důležité proto, že začnou vnitřní prostory být navštěvovány. Prozatím byly individuální návštěvy, ale to moc nefunguje, to je spíš výjimečně. My potřebujeme, aby se mohlo prohlídek účastnit větší množství lidí.“

Náklady na obnovu hradu dosáhly výše 88 milionů korun. Více než 60 milionů zaplatila evropská dotace.

Spustit audio

Související