Po čase zpátky na Kolínské řepařské drážce

25. únor 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Po dvou měsících jsme se vrátili na Kolínskou řepařskou drážku. V Sendražicích je totiž stále co obdivovat. Třeba jednu parní průmyslovou lokomotivu udržovanou v provozu nebo malé muzeum přímo ve staniční budově.

Kolínská řepařská drážka bývá častým místem pro zastávky Region expresu. Není se čemu divit. Na práci tamních nadšenců je totiž stále co obdivovat. Třeba parní průmyslovou lokomotivu. Hodně času v její společnosti stráví pan Jiří Šmolc. Do povídání se mu, po pravdě řečeno, moc nechtělo. Nakonec ho ale Pavel Petr dlouho přemlouvat nemusel.

Po Kolínské řepařské drážce se můžete především svést. Je ale také možné obdivovat historii přímo v nádražní budově v Sendražicích. K prohlídce vás zve tamní malé muzeum. Pavel Zmatlík ze Spolku pro obnovu řepařské drážky vám ho představil.

Zprávy z železnice:
Možná vám, stejně jako nám, neunikla jedna zajímavá informace v denním tisku. Hovořila o tom, že České dráhy chtějí více kupé pro ženy. Tedy specializovaných kupé. Ty se v současné době nachází ve zkušebním provozu ve vlacích Euro City a Expres.

Především se jedná o mezinárodní spoje. Kolik míst je pro něžné pohlaví vymezeno? Jedná se o jeden oddíl o šesti místech na celý vlak. Ženy mají pochopitelně přednost v jejich obsazení.

Podle Petra Šťáhlavského, mluvčího Českých drah, je dámský oddíl projevem úcty k ženám. Ovšem proti stojí Unie otců. Ta kvůli údajné segregaci mužů dokonce na České dráhy podala trestní oznámení. Inu pánové, kam se poděla slušnost a úcta k ženám, nemyslíte v tomto případě? Vždyť něžné pohlaví si přeci jen takovou pozornost zaslouží.

autor: Pavel Petr
Spustit audio