Plzeňskou etnografku Marii Ulčovou připomene výstava v Božkově

19. březen 2018

Dr. Marie Ulčová – to je jméno, které je už provždy spojené s Plzní a s Národopisným muzeem Plzeňska. Svůj život zasvětila lidové kultuře tohoto regionu, spolupracovala i s Českým rozhlasem Plzeň. Při své badatelské činnosti nezapomínala na rodný Božkov. Ne náhodou tak připravovaná výstava věnovaná životu a dílu Marie Ulčové proběhne právě v božkovské škole.

Marie Ulčová se narodila 11. srpna 1925 v Božkově u Plzně do rodiny řídícího učitele. Její otec i babička byli v Božkově veřejně velmi činní a díky tomu si získali u ostatních obyvatel značný respekt. Ten pak velmi napomohl i Marii Ulčové, když svou badatelskou pozornost obrátila mimo jiné právě na Božkov.

Ředitelka Národopisného muzea Plzeňska

Do Národopisného muzea Plzeňska vedeného Ladislavem Lábkem nastoupila Marie Ulčová v roce 1945. V rámci svého odborného působení začala od roku 1947 studovat na Katedře národopisu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde během svého studia zpracovala disertační práci s názvem „Božkov: vývoj lidové kultury na plzeňské vsi ve druhé polovině 19. století“. Po úspěšném zakončení studia v roce 1952 se stala údajně první graduovanou etnografkou v západočeském regionu a v roce 1963 po odchodu Ladislav Lábka ředitelkou Národopisného muzea Plzeňska.

Moji milí, drazí…

Marie Ulčová od roku 1946 spolupracovala také s Českým rozhlasem Plzeň.  Přispívala do tehdejší redakce zemědělské i do redakce kultury. Ve svých pořadech přibližovala posluchačům život v Plzni a na Plzeňsku v minulosti, seznamovala se zvyky, historií a kulturou regionu. V hudebním redakci spolupracovala zejména se Zdeňkem Bláhou při tvorbě pořadů „Hrají a zpívají Plzeňáci“ a „Cesty za folklorem“. Výběr jejích rozhlasových pořadů vyšel i knižně ve dvou dílech publikace nazvané „Moji milí, drazí“. 

Díky své vypravěčské schopnosti a vtipně formulovaným myšlenkám se Marie Ulčová těšila velké oblibě mezi posluchači a pravidelně se účastnila i různých besed. V roce 1995 byla vyznamenána Českým rozhlasem Plzeň za dlouholetou spolupráci a za šíření lidové kultury Plzeňska mezi širokou rozhlasovou veřejnost. Spolupráci Marie Ulčové s Českým rozhlasem Plzeň ukončilo až její úmrtí v roce 1998.

Zpět v rodném Božkově

Za svého života provedla Marie Ulčová mnoho terénních výzkumů, aktivně se věnovala muzejní a archivní práci. Výsledky svého bádání pravidelně publikovala v odborných časopisech, uskutečnila také množství přednášek a tematických výstav. Život a dílo dr. Marie Ulčové připomene připravovaná výstava nazvaná „Marie Ulčová (1925-1998)“. Vernisáž proběhne 22. března v 16 hodin ve škole v Božkově, výstava bude přístupná do 5. dubna.

Plzeňskou etnografku Marii Ulčovou připomene výstava
autoři: Michaela Vondráčková , Nela Štorková
Spustit audio

Související