Plná hlediště a koupání bez roušky. Od pondělí přestávají platit další karanténní opatření

V Česku může od 8. června na kulturní, sportovní i jiné veřejné akce přijít až 500 lidí. Dosud se jich smělo účastnit maximálně 300 osob. Nové rozvolnění opatření proti koronaviru se týká taky restauračních zahrádek. Ty už můžou zůstat otevřené i po 23. hodině, pokud neporuší vyhlášku o dodržování nočního klidu. Na koupalištích a v bazénech nebude povinné nosit roušku a končí i pravidelné testování pracovníků v sociálních službách.

Čtěte také

Od 8. června můžou organizátoři pořádat společenské akce maximálně pro 500 lidí. V divadlech, kinech a koncertních sálech už nebude potřeba dodržovat rozestupy v hledišti a diváci tak budou moci obsadit všechny sedačky v sále. Povinnost mít zakrytý nos a ústa ale nadále zůstává. 

Roušky naopak budeme moci odložit na koupalištích a v bazénech. Od pondělí také restauratéři nemusejí zajišťovat mezery mezi stoly na zahrádkách. Vláda dále zrušila povinnost pravidelného testování u pracovníků v sociálních službách.

Co začíná platit v pondělí 8. června?

  • Venkovní prostory provozoven stravovacích služeb mohou mít otevřeno i v čase mezi 23.00 a 6.00.
  • Na trzích a tržištích bude povoleno zkoušení oblečení na místě.
  • Pro zoo, botanické zahrady a arboreta začne platit limit 250 osob na hektar plochy.
  • V muzeích a galeriích nebo vnitřních prostorech hradů a zámků se ve stejný čas může nacházet maximálně 500 osob, nejvýše však jeden návštěvník na 10 m2.
  • Stejné pravidlo platí také pro koupaliště nebo organizované tréninky či závody na venkovních i vnitřních sportovištích.
  • Limit 500 osob platí také pro hlediště divadel, kin, koncertních síní a další kulturní, společenské nebo náboženské akce.
  • Všude nadále platí povinnost nosit roušku v případě, že se od ostatních pohybujete na vzdálenost menší než dva metry.
  • Pracovníci v sociálních službách nebudou už muset projít testováním na přítomnost koronaviru.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zoologické a botanické zahrady budou mít možnost pustit do areálu více lidí než dosud. Do teď platí limit 150 osob na jeden hektar. V pondělí to už bude o sto víc. Za týden navíc vláda plánuje zrušit omezení počtu návštěvníků úplně.

Od 15. června také mohou občané Evropské unie cestující ze zemí s nízkým nebo středním rizikem nákazy koronavirem přijet do Česka bez povinného testu.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kubová , and
Spustit audio

Související