Pizza, špagety a lyže. Jak spolu souvisejí, jsme zjišťovali v lyžařské školičce na Kozákově

Na Kozákově, mýtické hoře v Českém ráji, provozují sportovci z nedaleké Chuchelny vlastní skiareál. Je ideální pro výcvik dětí, takže tam v těchto dnech potkáte nejen mateřinky, ale i spoustu rodičů, kteří učí své ratolesti lyžovat.

Na svahu Kozákova, známého i jako naleziště achátů, tak můžete vidět lyžaře, kteří jedou pozadu a vykřikují: „Pizza, špagety!“. Jde o instruktory lyžařské školičky, kde se učí jezdit ty nejmenší děti. Povel „pizza“ znamená postavit lyže do pluhu, povel „špagety“ dát lyže vedle sebe. A co je pro začínající lyžaře ze začátku nejdůležitější?

„Aby zabrzdily, to je základ všeho. Když udělají 'špagety', tak se jim to rozjede a skončí někde v údolí, to nechceme. A když děti už umí brzdit, tak můžou jít na pás do školky. Tam už potom objíždějí zvířátka, učíme je přenášet váhu v té 'pizze'. Když to potom to dítě umí a jede na velký vlek, tak už sjíždí sjezdovku na šířku a učíme je přidávat nohu, zvedat horní nohu. Takové ty věci, které se dělají při učení,“ přiblížila instruktorka Vendy.

Ve školičce lyžování na Kozákově v Českém ráji se učí lyžovat nejmenší děti

Na mírném svahu lyžařské školičky na Kozákově se učí děti zhruba od čtyř let. Už od malička tak dostávají základy správné jízdy na lyžích. „Čím dřív, tím líp, protože když pak jsou už větší, tak mají i víc strach,“ myslí si učitelka Mariana, podle které je i dobrý způsob výuky ve skupině. Děti to tak prý baví víc než individuální výuka.

Kozákovský skiareál tvoří asi půl kilometru dlouhý kopec se třemi sjezdovkami. Uměle zasněžovaná je podle jeho vedoucího Jiřího Machačného ta prostřední, krajní trasy pokrývá v těchto dnech jen přírodní sníh. Převýšení je kolem sta metrů.

Spustit audio

Související