Pitva ukáže, jestli vlčici na Českolipsku zabilo divoké prase

29. říjen 2018

Mladou vlčici v Ralsku na Českolipsku mělo zabít prase divoké. Příčinu smrti i to, jestli jde skutečně o vlka a nikoli třeba o křížence psa, prověří pitva a genetická analýza.

Mrtvou vlčici našli u Hradčan nad Ploučnicí. Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem. „Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví,“ řekl ředitel Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech podle mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolíny Šůlové prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích ukázal, že zhruba z poloviny tvoří potravu vlků srnci, prasata jsou v jejich jídelníčku zastoupena ze 17 procent, jeleni z deseti a daňci ze zhruba šesti procent.

„To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska i video z fotopasti v polských Stolových horách. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem,“ dodala Šůlová.

Výskyt vlků v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrdily fotopasti v roce 2014. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují, letošních mláďat bylo minimálně pět. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související