Písnička Bílá orchidej je naším největším hitem, říká Václav Ševčík z dua Eva a Vašek

12. září 2019

Pěvecké duo Eva a Vašek oslaví letos třicet let na hudební scéně. Jejich největším hitem je písnička Bílá orchidej. Převážnou část roku tráví v USA, kde vystupuje Eva pod jménem Eva Adams. Sólovou kariéru, kterou si zde vybudovala, zaštiťuje její manžel Václav Ševčík. Již deset let tráví v USA i Vánoce, letos odlétají už v říjnu.

Eva a Vašek, kteří se na hudební scéně pohybují už třicet let, jsou nejenom pěveckým duem, ale zároveň tvoří manželský pár Evu a Vaška Ševčíkovi. Jejich největším hitem se stala píseň Bílá orchidej.

„Poprvé jsem tuhle píseň slyšel u svého kamaráda v autě ve Vídni. Požádal jsem ho o nahrávku a začal na ni psát český text, s kterým jsem si hrál minimálně půl roku. Když jsem text doladil, natočili jsme ji s Evou ve studiu. Poprvé Bílá orchidej zazněla v ČRo Brno v roce 1996. Hned když píseň dozněla, začali lidé volat, že se jim líbí, že ji chtějí opět slyšet ve vysílání. Bílou orchidej zpíváme v češtině, v němčině a nově i v polštině,“ říká Vašek Ševčík. Pěvecké duo také hodně proslavil teleshopping, který nabízel jejich CD a DVD.

A jaký je rozdíl mezi jejich dřívějšími a současnými vystoupeními? “Když jsem začala s Vaškem zpívat, hráli jsme v Blansku a v okolí po zábavách a lidem bylo jedno, kdo tam hraje. Dnes si lidé kupují lístky na Evu a Vaška,“ vysvětluje Eva Ševčíková.

Eva a Vašek v USA

Eva Ševčíková si postupně začala budovat sólovou kariéru v USA, kde mimo jiné zpívá v luxusních golfových klubech. „Dostali jsme se tam s Vaškem tak, že jsme zpívali v německých klubech, kam chodili i návštěvníci z USA a Kanady. Ti nás následně pozvali na vystoupení pro české emigranty v Americe, později hraní a příležitostí přibývalo,“ vzpomíná Eva.

Na vystoupeních Eva zpívá v několika jazycích a většinou celý koncert sama. Jenom někdy se k ní přidá Vašek s harmonikou, třeba proto, aby mohli zahrát a zazpívat hit Škoda lásky.

V Americe žijí velkou část roku s dcerou Evou více rodinným životem, tráví tam i Vánoce. Trvale však v USA zůstat nechtějí: „Líbí se nám tam, není tam taková hektika, jako tady a je to úplně jiný způsob života. Ale zůstat trvale bych tam nechtěla, jsem patriot,“ odpověděla Eva na otázku Xaverovi.

Za třicet let procestovali manželé Ševčíkovi kus světa a všude se jim líbilo. Nejvíce prý byla Eva nadšená z Nového Zélandu, protože má ráda život v přírodě.

Zajímá vás, co dostala Eva od Vaška k svátku, a co pěvecké duo čeká na podzim? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.