Pískovna Žízníkov je nově chráněným územím. Žije tam vzácný druh ropuchy

25. listopad 2018

Zvlášť chráněným územím vyhlásil Liberecký kraj pískovnu Žizníkov u České Lípy. Důvodem je ochrana kriticky ohrožené ropuchy krátkonohé, které u nás hrozí vyhynutí.

V České republice přežívá ropucha krátkonohá jen v několika izolovaných populacích na jihu, západě a severu Čech. Jednou z lokalit je právě pískovna Žízníkov, která tomuto druhu vyhovuje, protože má rád otevřená, suchá a málo zarostlá místa.

Dlouhá léta o jejím výskytu v této oblasti věděla pouze úzká skupina místních přírodovědců. Ti se obrátili na Krajský úřad Libereckého kraje poté, kdy zjistili, že se v pískovně nebude dále těžit, ale naopak se má v rámci schválených rekultivačních plánů zavézt. To by znamenalo i zánik vhodných míst pro ropuchu. 

„Přežití ropuchy krátkonohé v lokalitě Pískovny Žizníkov bylo ještě donedávna ohroženo s ohledem na připravované ukončení těžby písku. Krajský úřad se proto rozhodl toto místo vyhlásit jako další k již 32 existujícím maloplošným zvláště chráněným územím, o které kraj pečuje,“ uvedl Jiří Löffelmann, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí. Podle něj se kraji podařilo s těžaři dohodnout, že po skončení těžby bude pískovna chráněným územím bez vegetace. Původně tam měla být pěstírna vánočních stromků.

 „Bylo nutné skloubit zájmy těžaře a ochrany přírody. A to nelze jinak než kompromisem. Pískovna se bude nadále řízeně zavážet, ale finální úprava nebude spočívat ve vysázení vánočních stromků, ale povrch budou tvořit písky, jíly a neúživné půdy a zůstane ponechán bez vegetace. Mezitím budou v již opuštěné části pískovny provedena opatření, která nalákají žáby do nových tůněk a velkých hromad volného písku,“ doplnil Löffelmann.

Opatření za zhruba jeden milion korun zamýšlí Liberecký kraj financovat z prostředků Operačního programu životní prostředí, které pokryjí maximálně 85 % ceny projektu. Projekt bude dle předpokladů ukončen na konci roku 2019.

 

autor: mib | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio