Pijete vodu z vodovodu? Některé vodovody v kraji jsou i 100 let staré

13. srpen 2019 09:41

Vodohospodáři se na severu Čech setkávají i s více než sto let starými trubkami. Nález staré infrastruktury ještě z doby první republiky není ničím výjimečným. Právě tento měsíc pracují na vodovodu z roku 1918 v Jablonci nad Nisou.

Podle Severočeské vodárenské společnosti se v Jablonci nad Nisou jedná o renovaci celkem 137 metrů vodovodu. Stoletý vodovod začíná konkrétně na pravé straně ulice Ladova směrem na Belgickou a pokračuje do ulice Vladislava Vančury až za poslední rodinný dům. Jablonecké staré potrubí je z litiny a za více než sto let je nejen zrezivělé, ale také zanesené usazeninami.

Součástí probíhajících prací v Jablonci nad Nisou je i instalace třinácti přípojek, na kterou naváže oprava povrchu silnice. Hotovo by mělo být do konce srpna.

Nejstarší vodovody pochází ještě z 19. století

Právě Liberec a Jablonec nad Nisou jsou městy, kde je vodovodní potrubí úplně nejstarší. Zde se většinou jedná spíše o kratší úseky.

Velmi staré potrubí ale vodohospodáři opravují i v jiných městech. „Teď například běží oprava vodovodu ve Varnsdorfu – ten byl uveden do provozu v roce 1896. Začali jsme také rekonstruovat vodojem ve Druzcově v Podještědí a ten je z roku 1910,“ doplňuje mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme.

Původní vodovodní řády se neuchovávají a v současné době je nahrazují plastové trubky. „Poruchové části jsou vlastně stavebním odpadem, tedy se likvidují. Výjimečně se uchovávají třeba některé vzácné části technologií,“ vysvětluje Mario Böhme. Jedná se třeba o starší čerpadla nebo vodoměry, které Severočeská vodárenská společnost vystavuje například v muzeu ve Vrutici na Litoměřicku v Ústeckém kraji.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio

Související