Pevnost Hanička v Orlických horách chystá novinky. Dělostřelecký srub Na mýtině bude opět kompletní

3. prosinec 2021 08:49

Dělostřelecký srub RS 79 s krycím názvem Na mýtině v Rokytnici v Orlických horách má opět vybetonovanou horní část zvonu. Srub byl v těchto místech poničený od roku 1958. Nejde ale zdaleka o jedinou novinku, kterou v příští turistické sezoně návštěvníci na Haničce uvidí. Některé jsou ukryté i uvnitř objektu.  

Kolik už máme za sebou schodů? „Pouze 191,“ říká Pavel Minář, vedoucí tvrze Hanička v Orlických horách.

Čtěte také

Dovedl nás do nově zrekonstruovaného objektu. A je tu také jedna novinka. „My s tím prostorem, který jsme před dvěma lety otevřeli, pracujeme dál. To znamená, že teď do něj vkládáme věci, které nebyly umístěny ve většině případů nikde, protože se to už tenkrát časově nestihlo.

„Tedy první věc, na kterou se díváme, je možná pro někoho nelogicky, taková oranžová věc. Já tomu familiárně říkám kantýna pro munici. Je to ocelová výdejní stěna na munici. Na této straně, kde stojíme, má být situována voštinová skříň, kde jsou uloženy dělostřelecké granáty pro houfnici ráže 100 milimetrů.

Pevnost Hanička v Orlických horách chystá novinky

„A přes toto výdejní okénko je obsluha vkládá a předává obsluze vlastní houfnice, která je zase za stěnou. Může se to i zavřít. Tohle když odjistím, tak to srazím dolů a uzavřu to. Pokud přejdu na druhou stranu, tak v této snížené části, kde není finální betonová podlaha, stála zbraň.

Čtěte také

„Tohle je naše novinka a budeme zase dál pokračovat. Tedy chtěli bychom v této věci ještě návštěvníkům nabídnout něco, co bylo naprojektováno, mělo být zavedeno a instalováno, ale už k tomu nedošlo, dodává Pavel Minář.

Tvrz Hanička v Orlických horách na Rychnovsku je v tuto chvíli pro návštěvníky uzavřena. Otevře se opět v květnu v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související