Petra Janů začínala zpívat na tancovačkách v Libereckém kraji. Jak říká, na nich její hlasivky dostaly základ, takže dodnes něco vydrží

Asi málokdo nezná hity Petry Janů jako je Motorest, Už nejsem volná nebo S láskou. Tyhle krásné písničky a mnoho dalších songů zazpívala svým příznivcům v Liberci na festivalu Benátská! Tam si s ní o jejích hudebních začátcích povídala naše redaktorka Ivana Bernáthová.

Petra Janů vyrůstala v Sekerkových Loučkách u Turnova a své pěvecké začátky datuje do doby, kdy zpívala ve školním sboru turnovské základní školy. S první kapelou začala vystupovat během studií na uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě.  

„Měl nás tam profesor, Jisl se jmenoval, a ten měl kapelu Astra. Jednou mě slyšel, jak jsem zpívala mezi dopoledním a odpoledním vyučováním, a tak se mě zeptal, jestli bych to nechtěla zkusit s jeho kapelou. A já jsem samozřejmě řekla, že jo, protože jsem zpívala pořád,“ zavzpomínala na začátek své kariéry známá zpěvačka.

Petra Janů s baskytaristou kapely Amsterdam Romanem Stefflem

„Jednou mě navštívil na plese další kapelník, Jirka Kazda z Nonetu z Lomnice nad Popelkou, a řekl mi, jestli bych nechtěla zpívat s nimi. A já jsem řekla, že jo, protože jsem věděla, že je to dobrá kapela, a že dělají dobré věci. Nejhorší to bylo pro mojí maminku, která říkala, že ještě jeden kapelník a poletí ze schodů, protože oni se před ní dohadovali jako: tys mi jí ukrad a podobně,“ přiblížila se smíchem Petra Janů, která pak objížděla taneční zábavy v obcích v regionu.

„To byly normální tancovačky, plesy a tak dál. A zpívalo se od Rumcajse až po Creedence Clearwater Revival, všecko. Tam jsem se naučila využívat hlasivky na delší dobu, prostě dostaly ten základ, takže něco vydrží, musím zaťukat,“ doplnila své vyprávění o svých počátcích Petra Janů, která chystá na 19. října do pražské Lucerny jubilejní koncert k svému 50. výročí na hudební scéně. Jejím hostem bude Petr Janda, který nedávno oslavil své osmdesátiny a 60 let skupiny Olympic.

Spustit audio

Související