Petr Janda jezdil do Liberce na LVT, na Ještědu byl poprvé až nedávno

9. květen 2018

Rockový zpěvák Petr Janda je považován za jednu z největších legend české populární hudby. Řadu vzpomínek na svou hudební kariéru spojuje i s Libercem.  

Jeho jméno je spojováno s kapelou Olympic, ve které je dlouholetým frontmanem. Mezi jeho největší hity patří písně Jasná zpráva, Osmý den, Želva a mnoho dalších.

Skupina Olympic letos slaví padesát šest let své hudební kariéry. Petr Janda je členem kapely takřka od jejího vzniku, tedy od roku 1962. Za ta léta se v kapele vystřídala celá řada osobností. „V podstatě celá generace zpěváků, kteří jsou na tom věkově podobně jako já, s námi nějakým způsobem spolupracovali,“ říká Petr Janda a pokračuje: „Hlavně rock‘n‘rollový zpěváci jako byl Miki Volek, Petr Sedláček, Pavel Kaplan, Pavel Bobek nebo Yvonne Přenosilová. Všichni prošli zpočátku kariéry Olympicem.“

Na Ještědu byl poprvé

V Liberci se svou kapelou vystupoval několikrát. Na náš kraj ale nevzpomíná jen ve spojitosti s hudbou. „Liberecký kraj? Vybaví se mi Ještěd. Moc se mi tam líbilo, byli jsme se tam podívat s manželkou, vlastně jsem tam byl před pár lety poprvé.“ Do města pod Ještědem jezdíval známý hudebník taky na fenomenální kulturně-společenské akce. „Kdysi jsme jezdili na Liberecké výstavní trhy,“ vzpomíná Petr Janda a pokračuje: „Když jsem byl poprvé v Liberci někdy v roce 1964, tak jsme spali v takovém hotýlku u jezírka. Já mám na takové věci úžasnou paměť. Samozřejmě znám i Lidové sady, kde jsme mnohokrát hráli.“

Petra Jandu společně s kapelou Olympic si můžete poslechnout 26. července na festivalu Benátská! ve Vesci. Legendární rocková kapela odstartuje program letošní Benátské svým koncertem k loňskému pětapadesátému výročí. Těšit se můžete i na speciální hosty včetně Ladislava Kleina, Pavla Chrastiny a Františka Ringo Čecha. 

autoři: Tomáš Beneš , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.