Petr Holec: Rozloží problém jménem Poche vládu i ČSSD?

21. červen 2018

Miroslav Poche má pověst urputného člověka, co nerad ustupuje. Před časem přežil a dokonce vyšel posílený i z vlastní kauzy, když nevědomky přiznal, že ve straně nelegálně rozpouští peníze z pražských městských firem.

Teď to vlivný europoslanec a kandidát ČSSD na ministra zahraničí předvádí znovu, když pro změnu nehodlá ustoupit prezidentu Miloši Zemanovi, premiéru Andreji Babišovi, komunistům a ani některým členům vlastní strany, kteří ho ve vládě nechtějí.

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Svou neústupností tak Poche může rozložit nejen vládu, ale i vlastní stranu. Europoslanec byl totiž původně proti vstupu strany do vlády s ANO, pak ale otočil a slíbil podporu své pražské ČSSD nejen Janu Hamáčkovi při volbě předsedy strany, ale i v referendu o vstupu do vlády, a to právě výměnou za post ministra zahraničí. Hamáček mu ho slíbil, i když nejspíš tušil, jaký problém tím sám sobě i celé straně způsobí.

Teď se mu problém jménem Poche vrací v plné síle. A nejen Hamáček, ale i nový první místopředseda ČSSD Jiří Zimola vidí, že ve skutečnosti stranu neovládají oni, ale spíš Poche, ostravský zákulisní hráč Adam Rykala a jeho pardubický kolega Jaroslav Špaček.

Krach vlády i jednoty strany

Naposled to jasně ukázalo i jednání předsednictva ČSSD po ukončení vnitrostranického referenda ke vstupu do vlády. To rozhodovalo také o kandidatuře bývalého premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka za jeho bývalou stranu do Senátu v Ostravě. Tu chtěl Rykala vyměnit právě za podporu vstupu strany do vlády s ANO a Hamáček se Zimolou mu to slíbili. Široké předsednictvo strany je ale jasně přehlasovalo a jednání se nakonec zvrhlo v ostrou kritiku Zimoly.

Jan Vávra: Poche jako virtuální téma

Europoslanec Miroslav Poche

Spor o Miroslava Pocheho opět názorně předvádí, jakou sílu mají v naší veřejné debatě virtuální témata.

Ten patří ke kritikům Pocheho kandidatury na ministra zahraničí od začátku a tento týden se pustil do jeho kritiky znovu. „Budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že ČSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post,“ napsal na twitteru.

Spor o Pocheho totiž nehrozí jen krachem vlády ČSSD s ANO, ale i krachem jednoty, jíž si ČSSD veřejně slíbila při vyhlášení výsledků referenda. Nepřežila ani víkend. Hamáček se Zimolou totiž jasně spojili svou volbu do vedení ČSSD s jejím vstupem do vlády s ANO.

A teď je kritizuje nejen Pocheho klika ve straně včetně šéfa Senátu Milana Štěcha, ale i jeho odpůrci. Ti pro změnu za to, že neumějí problém jménem Poche vyřešit jeho výměnou. Jedno jméno tak paradoxně může způsobit nejen krach vlády, ještě než začala, ale i konec Hamáčka se Zimolou.

Autor je komentátorem Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.