Petr Hartman: Dotace pro Čapí hnízdo, aneb já nic, já premiér

21. červen 2018

Podmínky dotace jsme neporušili, padesát milionů korun přesto vrátíme. Takto se ke sporu o financování farmy Čapí hnízdo z evropských peněz staví její provozovatel firma Imoba.

Ta spadá do svěřenského fondu, ve kterém má dočasně odložen svůj majetek Andrej Babiš. Současný premiér na zmiňovanou informaci reagoval před novináři slovy, že se ho netýká. Regionální operační program pro střední Čechy by v duchu této logiky mohl dospět k závěru, že peníze má sice vymáhat, ale vlastně je nechce.

Vraťte dobrovolně dotaci za Čapí hnízdo, vyzval ROP Střední Čechy firmu Imoba

Farma Čapí hnízdo

Středočeský regionální úřad vyzval nástupnickou společnost Farmy Čapí hnízdo k vrácení dotace. Server iROZHLAS.cz o tom informoval ředitel úřadu Kamil Munia. Jde o padesát milionů korun, které firma získala před deseti lety. S podezřením na dotační podvod nyní policie stíhá mimo jiné i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Vraťme se však ze světa virtuálního do toho skutečného. V něm se firmy „dobrovolně“ nezbavují desítek milionů korun. Jejich bývalý majitel by se zase měl zajímat o problémy, které spadají do období, kdy ji vlastnil.

Firma Imoba je k vrácení 50 milionů korun de facto donucena, protože například podle konstatování Evropského úřadu pro boj proti podvodům, chcete-li OLAF, šlo o neoprávněnou dotaci. Podle jím publikovaného materiálu mělo dojít k podvodu.

Podobný názor zastává i česká policie a státní zastupitelství. Proto je trestně stíháno několik lidí včetně Andreje Babiše. Zkrátka český premiér je spojený s problémy kolem Čapího hnízda, byť se o nich nechce bavit a snaží se na veřejnosti vyvolat dojem, že se ho netýkají.

Když bojovníci mají máslo na hlavě

Firma Imoba zase nemá na vybranou. Buďto neoprávněně získané peníze „dobrovolně“ vrátí, nebo se jich bude muset vzdát vynuceně. V tom případě by jí mohlo hrozit, že přijde až o dvojnásobek.

Petr Hartman: Komárek pomáhá s Čapím hnízdem

Andrej Babiš

Jak se zbavit problému s Čapím hnízdem? Nalezení správné odpovědi na tuto otázku má pro Andreje Babiše hodnotu premiérského křesla ve vládě opírající se o důvěru Poslanecké sněmovny.

Pokud by celá kauza pro Andreje Babiše skončila odevzdáním neoprávněně získaných peněz, byla by to pro něj přijatelná cena, kterou by zaplatil. Znamenalo by to, že se dokázal obhájit a zbavit podezření z podílu na podvodu. Tedy jak šikovně vyvést firmu z velkého holdingu, učinit z ní menší podnik, inkasovat dotaci a po čase firmu zase do holdingu vrátit.

Zdánlivě bezchybná konstrukce nepočítala se vstupem Andreje Babiše do politiky. V ní se lidem může stát, že když ze sebe dělají zapáleného bojovníka proti korupci, někdo jim připomene, že mají sami máslo na hlavě.

Proto se kejkle kolem dotací pro Čapí hnízdo dostaly do rukou policejních vyšetřovatelů. A ty zatím nic nepřesvědčilo o tom, že by k podvodnému získání 50 milionů nedošlo. Andreji Babišovi tak i nadále hrozí pobyt za mřížemi.

Petr Hartman

Takže vracení 50 milionů firmou Imoba se ho sice bezprostředně netýká. I když ne tak docela. Tento krok totiž názorně ilustruje to, že kauza Čapí hnízdo není výmysl policie, nýbrž reálný problém ovlivňující Babišův nejenom politický, ale rovněž osobní život.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.