Petr Bende: Muzika je pro mě psychologická ambulance, možnost odejít na ostrov, kde mám jenom to své

7. leden 2021

Zpěvák, hudebník a skladatel Petr Bende se muzice věnuje již od svých pěti let. Postupně se učil hrát na různé nástroje, vystupoval s hudebními skupinami a založil si vlastní kapelu. K získání široké popularity a velkému rozjezdu kariéry mu pomohlo druhé místo v soutěži Česko hledá SuperStar v roce 2005. Jako jeden z mála účastníků této soutěže se dokázal výrazněji prosadit na domácí hudební scéně.

Petr Bende pochází z malé moravské vesnice Újezd u Rosic a Moravě zůstal věrný. Jeho kapela sice zkouší v Brně, on ale žije v Ostravě: „Narodil jsem se v Ivančicích, stejně jako Menšík a potom žil v Újezdě u Rosic. Teď je mým druhým domovem Ostrava-Poruba a je mi tady fajn. Členové naší kapely jsou ale Brňáci a zkušebnu máme také v Brně. Jsem tak asi jediný, kdo jezdí na zkoušky 170 kilometrů tam a 170 zpátky,“ říká s úsměvem hudebník.

Malý bubeník

K hudbě měl Petr Bende blízko díky otci, který je stále aktivní muzikant. „Začínal jsem jako bubeník. Mým prvním nástrojem byly už v pěti letech bicí. Tenkrát jsem propadl skupině Kiss a mlátil v jejich rytmu našim do sedačky. Také jsem s tátou chodil na zkoušky a tam jsem si mohl zahrát na opravdové bicí,“ vzpomíná hudebník, který později vystudoval hru na klavír a naučil se hrát na další nástroje.

První konkurz do hudební skupiny zvládl Petr Bende už ve 13 letech a jako bubeník začal vystupovat s kapelou Svěrák 3. „Byla to kapela profesionálního typu, jezdili jsme hrát po tancovačkách. Ti kluci byli o 10 let starší, donutili mě zpívat vokály a k tomu jsem začal hrát na kytaru.“

Hudba se tak stala jeho osudem a podřídil jí celý svůj život. „Muzika je pro mě psychologická ambulance, možnost odejít na ostrov, kde mám jenom to své, to, co mi pomáhá,“ říká zpěvák.

Petr Bende na sobě hudebně stále pracoval, koncertoval s vlastní kapelou a získával různá ocenění. V roce 1996 zvítězil také v soutěži Zlíntalent. Cenu přebíral od Věry Špinarové: „Věra Špinarová byla jedním z lidí, kteří mě v mém hudebním životě nasměrovali. Když mi cenu dávala, tak mě před plným sálem plácla přes zadek a řekla do mikrofonu: ‚Ne že někdy přestaneš zpívat.‘“

Stříbro v soutěži Česko hledá SuperStar

Vytrvalá práce se Petrovi Bende zúročila v roce 2005, kdy získal druhé místo v soutěži Česko hledá SuperStar. Ocenění i sama účast v soutěži mu zvedly popularitu a v hudební kariéře mu velmi pomohly. Hlavně ale proto, že pokračoval za svým cílem, vrátil se ke své kapele a nenechal se zlákat pozlátkem různých nabídek.

„Jsem rád, že jsem Superstar vlastně vůbec přežil. S Vlastou Horváthem jsme už byli starší účastníci, bylo nám 27 let, oba dva jsme už měli své kapely a nějak fungovali. Nebyli jsme jako ti sedmnáctiletí, kteří ráno běhali do první trafiky a jenom hledali, kde se o nich píše. Když zhasla světla ramp, tak právě oni čekali s nataženýma rukama a čekali, co bude. Oslovovali nás třeba různé pochybné agentury, ale já jsem odmítl všechny možné pofiderní nabídky a vrátil se ke své kapele. Jezdili jsme na velké festivaly třeba za náklady nebo jenom za párek. Jdu v hudbě možná trnitější cestou, ale stojí na pevnějších základech,“ přibližuje Petr Bende, který se tak jako jeden z mála účastníků soutěže zařadil mezi naše žádané zpěváky a hudebníky.

O úspěšné kariéře Petra Bende svědčí desítky vydaných písní, stovky odehraných koncertů u nás i v zahraničí a řada dalších ocenění. Jenom za poslední rok napsal 14 nových písní. A pokud vás zajímá, která je ta úplně nejnovější nebo jaké má Petr Bende další plány, poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio