Peter Pecha: V hudbě jsem typický popíkář. Nestydím se za to, i když jsem vyrůstal v rockové kolébce

13. srpen 2020

Muzikálový herec a hudebník Peter Pecha se narodil na Slovensku, přesto češtinu dokonale ovládá. Své herecké sny si splnil už v mnoha rolích, za ztvárnění Rockyho ve stejnojmenném muzikálu získal dokonce Cenu Thálie. Je šťastný i v soukromém životě, vloni se oženil se svojí dlouholetou partnerkou Kateřinou Sedlákovou. Důležitá je pro něj také jeho slovenská část rodiny, do studia Českého rozhlasu ho doprovodila maminka, která za ním právě přijela.

Herec Peter Pecha vyrůstal ve městě Gbely, které leží na Slovensku velmi blízko českých hranic. Z hlasu je mu proto někdy slyšet takzvaný záhorácký dialekt, který má blíže k moravštině než ke slovenštině. Česky ale umí brilantně, i když on sám si to nemyslí. „Česky umím dobře, ale brilantně určitě ne. To bych musel vládnout dobře slovem i písmem,“ míní herec, který vzhledem k blízkosti českých hranic sledoval od dětství média hlavně v češtině. K jazykovým znalostem mu pomáhá nejenom výborný hudební sluch, ale i vlastní píle. Když začal studovat na brněnské JAMU, češtinu ještě dobře neovládal: „Řekl jsem si tenkrát, že když studuji v Česku, musím se jazyk dobře naučit a od začátku jsem všude mluvil jenom česky.“

Český Rocky

K hudbě a zpěvu měl Peter Pecha blízko už v dětství, jeden čas měl i vlastní kapelu. V kombinaci s vystudovaným herectvím a charismatickým vzhledem tak není divu, že se brzy stal populárním muzikálovým hercem. Za svůj výkon boxera Rockyho ve stejnojmenném úspěšném muzikálu dokonce získal v roce 2017 Cenu Thálie v kategorii muzikál – opereta. „Největší moment strachu z porovnání výkonu různých herců stejné role jsem měl právě s Rockym. Sylvester Stallone je na rozdíl ode mě atletický typ. Rockyho jsem proto musel najít sám v sobě a ze Stalloneho použít jenom charakteristická gesta. Hodně mi pomohl také pan režisér Christoph Drewitz. Spolupráce s ním byla pro mě výjimečná. Když přišel na první zkoušku, znal jménem nejenom všechny herce, ale i třeba techniky nebo maskérky. Nechal si totiž připravit i knihu se jmény a fotografiemi všech členů týmu,“ vzpomíná Peter Pecha.

Kromě muzikálových rolí účinkoval Peter Pecha i v několika televizních seriálech, například Modrý kód nebo Doktorka Kellerová. Aktuálně ho čeká v září slavnostní premiéra v Divadle Bez zábradlí, kde v muzikálu Cikáni jdou do nebe hraje hlavní roli zloděje koní Lujko Zobara.

Hudební plány

Do studia Českého rozhlasu doprovodila Petera Pechu maminka, která za ním právě přijela ze Slovenska

V poslední době se Peter Pecha věnuje také vlastní hudební tvorbě. „Co mě nejvíce nabíjí, není divadlo, ale hudba. Po několika letech jsem se vrátil k vlastní tvorbě a připravuji svůj debut, bude to sólová záležitost. Cíl je zatím v nedohlednu, plánuji vydat nejprve několik singlů, no a potom uvidíme. A jaký to bude žánr? To řeknu na rovinu, v hudbě jsem typický popíkář a nestydím se za to, i když jsem vyrůstal v rockové kolébce,“ přibližuje Peter své plány.

Profesní kariéru Petera Pechy hodně ovlivňuje soukromý život. V loňském roce si vzal za manželku svoji spolužačku z vysoké školy, zpěvačku a herečku Kateřinu Sedlákovou. Manželé tak zkoušejí i společné projekty. A proč Peter Pecha nepovažuje v manželství za důležité manželčiny dřívější úspěchy v soutěžích krásy, to uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio